<p>Kornelija Giunio</p>
Kornelija GiunioHana Radulić
StoryEditor
KORNELIJA A. GIUNIO, MUZEJSKA SAVJETNICA

Zaljubljenica u antički Rim koja se zanima za kriminalistiku i forenziku...

Kornelija je pasionirani čitatelj talijanske crne kronike, do te mjere da istražuje sve dostupne podatke o nekim nerješivim slučajevima, a materijale o forenzičnoj psihologiji skida i sa stranica američkog FBI-ja...

Iako je znaju kao poznatu zadarsku arheologinju, muzejska savjetnica u Arheološkom muzeju Zadar Kornelija Appio Giunio žena je s brojnim interesima. Ona ne zna za dosadu jer, kako kaže, uvijek se ima što za istražiti, pročitati, napisati, pogledati. A ova zanimljiva dugogodišnja djelatnica Arheološkog muzeja vidjela je mnogo toga, i to još od malih nogu.

Rođena u Zagrebu, Kornelija roditeljskim porijeklom potječe iz Splita i s Korčule. Kao dijete živjela je u Milanu, nakon toga opet u Zagrebu, da bi kao studentica svoj životni put i radni vijek nastavila u Zadru gdje živi već četrdeset godina.

Život u Zagrebu i Milanu

Najranije djetinjstvo provela je u Zagrebu, i to na zadnjem katu hotela Esplanade, za što je vežu najljepša sjećanja, kao i na sve dane odrastanja uz obitelj, roditelje i deset godina starijeg brata Klaudija, s čijom je obitelji i danas jako povezana, a posebna su joj ljubav i radost nećaci i pranećaci Luka, Momo i Nika.

- Moj otac je tih šezdesetih godina bio direktor hotela Esplanade i moje prve godine života povezane su uz taj hotel koji su posjećivale mnoge poznate osobe, govori Kornelija o ovom hotelu duge tradicije, poznatom po glamuru i stilu, u kojem je stanovala s roditeljima i bratom i kao djevojčica često viđala neke od slavnih gostiju koji su tamo odsjedali.

Rođena u Zagrebu, Kornelija roditeljskim porijeklom potječe iz Splita i s Korčule. Kao dijete živjela je u Milanu, nakon toga opet u Zagrebu, da bi kao studentica svoj životni put i radni vijek nastavila u Zadru gdje živi već četrdeset godina...

- Kad je u Zagrebu bio organiziran reli otac bi me znao uključiti u ceremoniju dočekivanja gostiju u hotelu, kojima sam kao curica pružala buket cvijeća, sjeća se dočeka ondašnjih “celebritija”, jer Esplanade su tih šezdesetih godina posjećivali slavni američki jazz glazbenik Louis Armstrong, ruska balerina Maja Pliseckaja, planetarno popularni talijanski tenor Claudio Villa i mnogi drugi. Kad je Kornelija trebala krenuti u školu, otac je odlučio da se obitelj preseli u Italiju.

- Otac, koji je znao puno jezika, želio je da i njegova djeca nauče jezike, da upoznaju druge zemlje i sredine, te smo se iz Zagreba preselili u Milano, gdje je otac radio u turističkoj agenciji. U Milanu sam krenula u osnovnu školu i tamo sam završila prva četiri razreda, kaže Kornelija koja je odmah kao spužva upila talijanski jezik koji i danas govori perfektno.

- Oduvijek sam voljela glazbu i tih večeri u milanskoj Scali i danas se sjećam s velikom radošću, kaže o predstavama u čuvenoj milanskoj opernoj kući, u kojoj je s majkom i ocem gledala izvedbe mnogih opernih predstava i slušala poznate pjevače i glazbenike, pa i danas voli raznovrsnu glazbu – od opere, jazza, bluesa, do talijanske kancone i rocka. Za te prve godine djetinjstva vežu je prekrasne uspomene, ali i neraskidiva poveznica s Italijom, pa tako, primjerice, najveći dio televizijskog programa koji svakodnevno prati odnosi se na talijanske televizijske kanale, kao i njihove internetske medije.

Ima sva djela Agathe Christie

Nakon povratka u Zagreb, u glavnom hrvatskom gradu nastavlja školovanje, a studij odlučuje upisati upravo u Zadru. Pitamo je za razloge koji su je doveli u Zadar, grad u kojem se “skrasila.”

- Kad sam navršila osamnaest godina otac je otišao u mirovinu i odlučili smo se iz Zagreba preseliti u Zadar. Familija mog oca, moji nona i nono, živjeli su u Zadru do talijanske okupacije, a onda su pobjegli u Split. Osim toga, ja sam se odlučila za studiranje na zadarskom Filozofskom fakultetu, gdje sam se u konačnici opredijelila za arheologiju i povijest umjetnosti, kaže dalje Kornelija kojoj je prva ljubav bila povijest...

Još kao djevojčica bila je, kaže, zaljubljenik u povijest, ali kako je oduvijek sklona istraživačkom radu, shvatila je da se upravo kroz arheologiju može baviti poviješću na jedan istraživački način. Što se tiče druge grupe dvopredmetnog studija, dvoumila se između latinskog i umjetnosti, no prevagnula je ljubav prema umjetnosti, pa se pronašla u studiju povijesti umjetnosti.

- Oduvijek sam posjećivala muzeje, voljela slikarstvo i ostale grane likovne umjetnosti, iako sam se kasnije kroz karijeru posvetila arheologiji, a najviše antičkom Rimu, koji me je najviše zanimao, navodi dalje, te ističe da, osim već spomenute glazbe, jako voli i književnost.

Ono što mnogi o ovoj arheologinji ne znaju jest da je oduvijek fascinirana jednom pravnom disciplinom, koja je svakako istraživačkog karaktera, a koju je po svršetku srednje škole zapravo najviše željela studirati – a riječ je o kriminalistici.

”Otac je bio direktor hotela Esplanade i ja sam ponekad kao curica s buketom cvijeća dočekivala slavne goste"...

- Nažalost, kod nas tada i nije bilo neke velike mogućnosti za studiranje i bavljenje kriminalistikom, pa tako ni forenzikom, što me oduvijek jako interesiralo, otkriva Kornelija koja je pasionirani čitatelj talijanske crne kronike, do te mjere da istražuje sve dostupne podatke o nekim nerješivim slučajevima, a skripte i ostale materijale o forenzičnoj psihologiji skida i sa stranica američkog FBI-ja. Izvrsna je govornica i engleskog jezika, pa na ovom jeziku naručuje i posjeduje brojnu literaturu kriminalističkog sadržaja, ali i beletristike. Tako ima kompletna djela Agathe Christie, ali i sve knjige koje su o ovoj kraljici kriminalističkih romana napisane. Ima sva djela još jedne od najpoznatijih spisateljica krimića – Patricije Cornwell, a u kontaktu je s Kathy Reichs, američkom forenzičnom antropologinjom i akademkinjom.

Filmovi i ljubimci

Već neko vrijeme piše roman, čija se radnja odvija krajem 19. stoljeća, a pisanje joj je, kaže, način za izbacivanje stresa, tim više jer usput istražuje mnoge teme, poput primjerice odjeće koja se u određenom razdoblju nosila...

- Činjenica je da najbolje kriminalističke romane pišu žene, ističe Kornelija, koja u svijet kriminala i zločina, ne uranja samo kroz literaturu. Obožava i filmsku umjetnost, pa ne propušta filmove kriminalističkog i triler žanra, ali ni televizijske serije, pa tako posjeduje i bogatu kolekciju planetarno popularne serije “Criminal minds.” Ljubiteljica je i Tolkienova “Gospodara prstenova”, epske fantastike, pa je naručila i jedinstveni prsten iz ove trilogije.

Već neko vrijeme piše roman, čija se radnja odvija krajem 19. stoljeća, a pisanje joj je, kaže, način za izbacivanje stresa, tim više jer usput istražuje mnoge teme, poput primjerice odjeće koja se u određenom razdoblju nosila. I prije čitanje nekih knjiga, Kornelija se najprije baca na proučavanje, pa tako istražuje Baskiju prije negoli u ruke uzme roman čija je radnja smještena u toj španjolskoj regiji. Piše i poeziju, a kako je zanimaju najraznovrsnije stvari uskoro planira naručiti teleskop, i malo temeljitije zaviriti i u svemir.

Kornelija je ljubiteljica još mnogo toga, a među njenim ljubavima su i životinje, pa planira udomiti jednog psa iz azila. Ipak, jedna se životinja, kad pišemo o Korneliji, nikako ne smije izostaviti, a to su mace. Njena trenutačna krznena ljubimica zove se Liu, a mada je ime dobila prema liku robinje iz Puccinijeve opere “Turandot”, Kornelijina Liu svakako nije robinja, već princeza koja živi na visokoj mačjoj nozi.

07.12.2022., 11:03h
25. travanj 2024 07:34