Slika za uspomenu u povodu 55 godine matureVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
NOSTALGIČNA SJEĆANJA

Peta generacija maturanata Tehničke škole proslavila 55 godina mature

Nazočilo je 19 od 24 maturanata koj su ovom prigodom obnovili svoja sjećanja na nezaboravne srednjoškolske dane

Maturanti 4b razreda Srednje tehničke škole Zadar, strojarski odjel, koji su ispit zrelosti položili davne 1969. godine imali su jedinstvenu proslavu, 55 godina mature. Bio je to šesti susret pete generacije Tehničke škole, Prvi je bio 1979. pa 1989., 1999., 2009. i 2019. za 50-godišnjicu i sada početkom svibnja 2024. za 55-godišnjicu mature ovih slavljenika rođenih 1950. godine.

Ne mogu virovati da je već prošlo po stoljeća od mature, sukus je slavljeničkih komentara.

Veseli duh s lica brisao desetljeća

image

Mladen Peša i Vojko Blagdan

VELIMIR BRKIĆ

Na ovom 55-godišnjem susretu odazvalo se čak 19 od 24 maturanata. Nedostajali su: Nebojša Belić, Mladen Božić, Damir Knežević i Stipe Romac, te pok. Vlado Vojnović. Od profesora predavača nazočio je Vice Profaca.

- Ovo je zaista izuzetna prigoda da se ponovno okupimo i obnovimo sjećanja na nezaboravne srednjoškolske dane, kaže uporni i strpljiv slavljenik Mladen Peša koji je s kolegom Vojkom Blagdanom zadnjih mjeseci stalno bio pri telefonu.

Na licima slavljenika godine se nisu mogle sakriti, ali veseli duh koji ih je krasio, brisao je desetljeća s njihovih lica.

Kao da se ništa nije promijenilo, kao da nije prošlo čak pola stoljeća. Sve je na okupljalištu kod stare Tehničke škole gotovo u trenutku bilo kao nekada kada su dijelili i dobro i zlo, poručio je Peša.

Dakako, osim dijela zgrade Tehničke škole u kojoj su nakon zahtjevne rekonstrukcije moderno opremljeni odjeli Sveučilišta u Zadru - za psihologiju, za sociologiju te za etnologiju i antropologiju. Slavljenici su ih ljubaznošću osoblja s pozornošću razgledali.

Zlatni maturanti

Vojislav Blagdan, Mladen Peša, Tihomir Benčić, Nebojša Belić, Žarko Peša, Šime Tikulin, Mate Cvitanović, Igor Kostovski, Krsto Kovačević, Vlado Vujnović, Velimir Gaćina, Dinko Milutina, Milan Grdović, Mate Nekić, Šime Gržan, Damir Knežević, Marija Kovačević, Zvonimir Eškinja, Miodrag Rinčić, Zoran Špralja, Stipe Romac, Mladen Lovrin, Mladen Božić, Ivan Štulić.

Legendarni podvornik Dane Filipi

- Godine 1887. Pasquelo Bakmaz je oporučno donirao 50.000 forinti za izgradnju škole koja je poslijednjih godina s oko 5 milijuna eura obnovljena. Za rekonstrukciju još preostaju radionice i športska dvorana, rečeno je na prezentaciji.

Slavljenici su pokazali i fotografiju od prije 55 godina na kojoj je legendarni podvornik Dane Filipi te direktor (ravnatelj) Josip Cestarić i razrednik Joca Pavlov, kao i predavači: Vice Profaca, Nikola Jakšić, Šefik Nadarević, Ante Becić, Angel Ivanov, Frane Motušić, Bepo Pavić, Pajo Vučković, Ljerka Guševac, Neva Franić, Dunko Čatlak, Mario Rasol, Anđelko Stančić, Ivo Vajić.

- Prije 55 u Tehničkoj školi smo imali engleski, njemački, francuski i ruski jezik po izboru, prisjeća se Tihomir Tiho Benčić, slavljenik s Tkona na otoku Pašmanu, prije nego su otišli na svečani ručak uz bogat stol začinjen “šoto voće pismom”.

14.05.2024., 09:57h
VELIMIR BRKIĆ
27. srpanj 2024 01:06