<p>Bruno Milin: Za mene bi najbolje rješenje bilo da su svi odazvali na dogovor, da su malo prikočili svoja ega, ovdje je važan grad i građani...</p>
Bruno Milin: Za mene bi najbolje rješenje bilo da su svi odazvali na dogovor, da su malo prikočili svoja ega, ovdje je važan grad i građani...Luka Jeličić
StoryEditor
BRUNO MILIN, PREDSJEDNIK KLUBA VIJEĆNIKA HDZ-A

"Predsjednik Vijeća Vučetić trebao je prekinuti proračunsku sjednicu"

Kada Visoki sud donese pravorijek, Proračun se vraća na Gradsko vijeće da se uskladi sa zakonom u određenom roku. Što će se dogoditi u usklađivanju, to nitko ne zna. Ako se ne uskladimo, onda ćemo na izbore za Gradsko vijeće, kaže nam u razgovoru za Zadarski tjednik, Milin...

Nakon burne proračunske sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra razgovarali smo s potpredsjednikom Gradskog vijeća i predsjednikom Kluba vijećnika HDZ-a, Brunom Milinom o očekivanjima, omjeru snaga, (ne)povlačenju Proračuna, novonastaloj situaciji Grada i njegovih projekata, kao i o amandmanima i mogućnosti novih izbora.

Sila ruku, a ne sila razuma

Jeste li očekivali ovakav Proračun i njegovo prihvaćanje?

Na temu burne proračunske sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra razgovarali smo s potpredsjednikom Gradskog vijeća i predsjednikom Kluba vijećnika HDZ-a, Brunom Milinom o očekivanjima, omjeru snaga, (ne)povlačenju Proračuna, novonastaloj situaciji Grada i njegovih projekata, kao i o amandmanima i mogućnosti novih izbora...

- Da bismo došli do pravog odgovora, moramo sagledati činjenice i argumente. To je jedini alat. Činjenica je da je gradonačelnik Branko Dukić na izborima uvjerljivo pobjedio političkog protivnika s nekoliko tisuća glasova više. Isto tako, činjenica je da su na izborima građani svojim glasovanjem praktički sastavili ovaj saziv Gradskog vijeća. U njemu je HDZ bio relativni pobjednik s 11 mandata, sada 10, zatim koalicija Srcem za Zadar 8 mandata, Nezavisna lista Enija Meštrovića sa 7 mandata, Akcija mladih 3 mandata i Domovinski pokret 1 mandat. To je odluka građana koju treba poštivati. Gradonačelnik grada Zadra, imajući u vidu odnos snaga u Vijeću, poziva sve političke opcije na razgovor i zajedničko donošenje Proračuna na korist svih građana jer svi živimo u istom gradu i donosimo najvažniji dokument za taj isti grad. Mislim da ne može bolje ni poštenije. No, nisu se svi odazvali, odazvale su se tri političke opcije. Dvije nisu, i oni valjda znaju zašto nisu. Ove tri opcije koje su se odazvale politički su različite, ali razgovarale su i dogovorile. Sve dogovoreno ušlo je u Proračun, sve do zadnjeg zareza. Takav dokument ponuđen je na razmatranje Gradskom vijeću, prezentirao ga je pročelnik financija Mijolović. U međuvremenu su dvije političke opcije koje se nisu odazivale podnijele amandmane, ovog puta točno i na vrijeme. Imaju pravo na to, tu nema dvojbe. Nakon što su amandmani proučeni, gradonačelnik se očitovao o svima njima, jedan po jedan, i to vrlo jasno i precizno. Nakon tih preciznih i argumentiranih obrazloženja, dolazi do situacije da tzv. većina te amandmane za koje je rečeno da se ne mogu prihvatiti jer priječi zakon, silom ruku, ne silom razuma i argumenta, izglasavaju te amandmane. Tada je na scenu trebao nastupiti predsjednik Gradskog vijeća koji je mogao i koji ima poslovničke mogućnosti i alate zaustaviti i prekinuti sjednicu, da je nastavi isti dan nakon tri, četiri sata ili sutradan pa da predloži i pozove sve predstavnike klubova da se svi uvjere da to nije moguće. On to nije uradio, pustio je da idu neusklađeni amandmani i da se prihvate silom ruku.

Gradonačelnik nije krivac

Ali, što mislite zašto gradonačelnik, shvativši u kojem smjeru izglasavanje ide, nije povukao prijedlog Proračuna?

-Gradonačelnik Branko Dukić je ponudio zakoniti Proračun u kojemu su sudjelovale opcije. Nije on krivac što se od ponuđenog zakonitog Proračuna dogodio nezakoniti. On nije krivac i zašto bi ga povlačio? To je mogao prekinuti predsjednik Gradskog vijeća. U Vijeću postoje ovi koji proizvode maglu. Naš klub HDZ-a želi čistu situaciju, a ne skrivati se u magli. U magli se skrivaju oni koji nemaju baš dobre namjere i ne vidi se tko što radi i tko se za što zalaže, a mi želimo da se to vidi jasno. Mi smo ponudili sve, bili smo konkretni, kooperativni, strpljivi.  Ali očigledno, događa se to što se događa. Dugo sam u Vijeću i odgovorno mogu reći da je onako složen Proračun kako ga je predstavio predlagatelj možda među boljima, ako ne i najbolji. Obuhvaća sva područja života u gradu, na čvrstim je temeljima. Mi ćemo kao Grad ove godine izići sa suficitom, značajni su porezi od prometa nekretninama i prihodi od poreza na dohodak što govori da je više zaposlenih i da su veće plaće. Sve su to temelji na kojima je počivao predloženi Proračun koji je nudio napredak i dizanje standarda građana, socijalnu osjetljivost, razvojne projekte itd. To je bio dogovor više političkih opcija. Po meni, bolje je sto dana razgovarati, nego jedan dan ratovati.

Je li bilo riječi o potencijalnim amandmanima Nezavisne liste i Akcije mladih tijekom dogovora sa SDP-om i Domovinskim pokretom?

Osobno nisam sudjelovao u razgovorima jer je tada predsjednik Kluba bio vijećnik Dado Burčul. Ali pretpostavljalo se, na osnovu izjava iz medija, da će podnijeti amandmane. Ali vijećnik Rubeša nakon 10 godina u Vijeću podnosi amandman koji nije moguće uskladiti ili nije zakonit... On je u Vijeću koliko i ja, ja nisam tu ni sekunde dulje od njega. Pa i gradonačelnik je prihvatio dva amandana i za neke ponudio prijelazna rješenja. Sve što može, može. Što ne može, jednostavno ne može.

U neredu nećemo sudjelovati

Što će se dogoditi ako se utvrdi da su amandmani, odnosno Proračun nezakoniti? Kako će se usuglasiti novi, itekako važan dokument s obzirom na kaos u Vijeću?

 

ODLUKA O OBUSTAVI IZVRŠENJA PRORAČUNA

Nakon neuspjelih pokušaja naknadnog dogovora i povlačenja amandmana, gradonačelnik je potpisao Odluku o obustavi izvršenja Proračuna. Slijedi provedba odluke o nužnom financiranju, proračunska sredstva koristit će se tek na izvršenje ugovorenih obveza i tekuće održavanje. Dakle, nema ni jednog novog ulaganja, niti pokretanja postupaka javnih nabava i natječaja za, na primjer, planirane vrtiće. Nema novih cesta, nema škole, nema parka i svega onoga što je stajalo u prijedlogu izvršne vlasti...

Ukoliko se ništa ne promjeni ovih dana, onda će najvjerojatnije taj dokument ići na ocjenu zakonitosti i tu će odluku donijeti Visoki upravni sud. To će trajati, možda i dva, tri mjeseca. U tom slučaju gradonačelnik stavlja Proračun izvan snage dok se ne riješi njegova sudbina. Ima mogućnost donijeti privremeni prijedlog, tzv. hladni pogon i čekati da se situacija riješi. Onda kada Visoki sud donese pravorijek, Proračun se vraća na Gradsko vijeće da se uskladi sa zakonom u određenom roku. Što će se dogoditi u usklađivanju, to nitko ne zna.

Koliko će to čekanje i pregovaranje utjecati na projekte i građane?

Mi nemamo sve, još  dosta toga nam fali. I to moramo, korak po korak, prioritet po prioritet rješavati, a ne kočiti. Još nešto, kad smo postali vijećnici, položili smo prisegu u kojoj, između ostalog piše, da moramo štititi zakon, a ne ga kršiti.

Jesu li novi izbori, prema Vašem mišljenju, najbolja opcija?

Ako se ne uskladimo, onda ćemo na izbore za Gradsko vijeće! Za mene bi najbolje rješenje bilo da su  se svi odazvali na dogovor, da su malo prikočili svoja ega, ovdje je važan grad i građani. Klub HDZ-a želi, radi i hoće da uvijek igramo u Ligi prvaka, a ne nekoj bezveznoj ligi. Svjesni smo da ulazimo u eurozonu, u Schengen, da će protok ljudi, roba i usluga ići puno brže nego do sada. I svjesni smo da grad Zadar ne smije gubiti korak u tome. I to mora svakome biti jasno, bez obzira na političku različitost.

Odnedavno ste predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a. Kako vidite omjer snaga i trenutačnu poziciju svog kluba?

Odnos snaga, kazao sam već, odredili su građani i nemam što komentirati. A naša pozicija je da želimo jasnu situaciju, razvoj grada i sve u skladu s interesima sugrađana. Nije naša pozicija proizvoditi nered, mi nećemo u tome sudjelovati.

04.01.2023., 11:14h
12. svibanj 2024 00:20