Druženje i razmjena ideja
StoryEditor
KULTURNI PROJEKT

ERASMUS + PROGRAM MUSEUM-NEXT; DIGITALNI KUSTOS Narodni muzej Zadar u Alicanteu u Španjolskoj...

Sastanak je održan u organizaciji jednog od partnera na projektu Museo de Bellas Artes Gravina (MUBAG) koji je ugostio i ostale partnere. otkrivaju nam...

Projekt Museum-Next pokrenut je u studenom 2021. godine i trajat će do kraja 2024. Na Projektu sudjeluju djelatnice Narodnog muzeja Zadar: koordinatorica projekta Ivana Dražić, Josipa Kero, Koraljka Alavanja i Natali Čop te je kao suradnik uključena i Gradska knjižnica Zadar koju predstavlja Matea Bakmaz. Gradska knjižnica Zadar pozvana je od strane Narodnog muzeja Zadar kako bi se pokazali primjeri dobre prakse digitalizacije, ali i međuinstitucijalne suradnje...

U travnju u Zadru

Djelatnice Narodnog muzeja Zadar, kustosice Ivana Dražić i Koraljka Alavanja te administratorica Josipa Kero koncem veljače prisustvovale su transnacionalnom sastanku u Alicanteu u Španjolskoj. Sastanak je održan u organizaciji jednog od partnera na projektu Museo de Bellas Artes Gravina (MUBAG) koji je ugostio i ostale partnere: Sveučilište Patras, Fondazione Marche Cultura i Universita Politechnica delle Marche iz Italije i Inercia Digital iz Španjolske...

image

Na sastanku

- Na sastanku su izvršeni dogovori oko sljedećih koraka u projektu poput radionice prenošenja znanja na lokalnoj razini koja će se održati i u Narodnom muzeju Zadar krajem travnja 2023. godine. Radionica će trajati pet dana, a uključuje predavanja i radionice na temu Digitalnog kustusa te digitalizacije u malim i srednjim muzejima. Također, bilo je riječi i o četvrtom tansnacionalnom sastanku partnera koji će se održati u lipnju u Zadru u Narodnom muzeju Zadar, kao i o izvršenju pilot akcija muzeja unutar projekta, govori nam ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, dr. sc. Renata Peroš.

image

Projektni tim

Alicante je smješten u srcu Costa Blance, jedno je od najvažnijih turističkih odredišta na istočnoj obali Španjolske. Prekrasan lučki grad smješten podno dvorca Santa Barbara nijemi je svjedok brojnih civilizacija koje su kroz njega prošle. Stara četvrt, smještena u podnožju ove tvrđave, otkriva zanimljivu civilnu i vjersku arhitektonsku ostavštinu, ne zaboravljajući amblematsku Explanadu de España, omiljeno mjesto za rekreaciju. Strateški položaj Alicantea, na samoj levantskoj obali značio je da su se glavne mediteranske civilizacije nastanile u gradu tijekom stoljeća. Feničani, Grci, Rimljani, a kasnije i Arapi, dolazili su na obale u potrazi za novim trgovačkim putovima i svojom kulturom doprinijeli oblikovanju karaktera grada.

Gostoprimstvo kolega

Tijekom boravka u Alicanteu djelatnice Narodnog muzeja Zadar, Ivana Dražić, Koraljka Alavanja i Josipa Kero imale su priliku razgledati grad uz vodstvo kolega kustosa iz muzeja MUBAG.

- Sudjelovale su na vodstvu Museo de Bellas Artes Gravina (MUBAG), izložbama XIX stoljeće; Zbirka u svjetlu, Joaquin Sorolla i slikarstvo Valencije njegovog vremena; Dijalozi i kontrasti i O enformelu u mediteranskoj apstrakciji kroz koje su ih proveli ravnatelj MUBAG-a Jorge A. Soler Diaz te kustosice Maria Jose Gadea Capo i Maria Gazabat Barbado, nastavlja dr. sc. Peroš.

Posjet Alicanteu iskoristile su i za studijske posjete Arheološkom muzeju Alicante (Museo Arqueologico de Alicante - MARQ), dobitniku nagrade za najbolji europski muzej 2004. godine, gdje su istraživali stalni postav muzeja.

Posjetile su i Muzej suvremene umjetnosti (Museo de Arte Contemporaneo - MACA) gdje su imale priliku uživati u stalnom postavu; Umjetnost XX. stoljeća, zbirka Juana Frances, zbirka Eusebia Sempere te izložbama Zbirka Fundación Caja Mediterráneo i Elena Asins.

image

Ivana Dražić, Josipa Kero i Koraljka Alavanja u Arheološkom muzeju Alicantea

- Posebno bih naglasila gostoprimstvo kolega iz muzej MUBAG koji su odvojili podosta vremena kako bi im približili svoj grad, kulturnu baštinu i umjetnost. U svojim nastojanjima da pobliže upoznaju Alicante omogućili su im i Street art vodstvo – murali i ulična umjetnost u Alicanteu; obilazak uz vodstvo kustosice Marie Jose Gadea Capo i Salvadora Gómeza Garcíe, konzervatora i dizajnera izložbi muzeja MUBAG, dobitnika srebrne medalje za lijepe umjetnosti u Parizu 2022., čiji su umjetnički studio također imale priliku upoznati, ističe ravnateljica.

image

NMZ i MUBAG u posjetu MACA

21.03.2023., 14:44h
02. svibanj 2024 00:00