Dječje igrališteDoris Babić
StoryEditor
U PARKIĆU IZMEĐU MALE POŠTE I MOSTA

U ULICI STJEPANA RADIĆA Od neiskorištenog prostora do dječjeg igrališta - zahvaljujući projektu KVARTipo...

Sve su sprave postavljene i funkcionalne, a dodane su i dvije klupe na kojima se odmaraju i razgovaraju stariji sugrađani...

U Ulici Stjepana Radića, u parkiću između mosta i Male pošte, uvijek je veselo, razigrano, ispunjeno dječjim smijehom.

A odnedavno mališani imaju još jedan razlog za sreću - uređeno igralište zahvaljujući KVARTipo tribinama gdje su građani iznosili svoje prijedloge za manje komunalne projekte kojima bi poboljšali infrastrukturu, odnosno kvalitetu života.

Sve više djece

Razgovarali smo s dr. Domagojem Brzićem, jednim od idejnih začetnika, koji nam je ispričao zašto su htjeli igralište, kao i što planiraju u budućnosti. Riječ je o ogromnom, prethodno neiskorištenom prostoru.

image

Dječje igralište

- Imamo tri velika stabla, okolo su zgrade, hlad je... Ali djeca se nisu igrala na toj velikoj površini, nego oko nje, na betonskom dijelu. Često je nakon kiše bilo blato pa su izbjegavali taj prostor. Napisao sam prijedlog za KVARTipo i kao glavni razlog naveo sve više djece u okolnim zgradama, tu se skupi 15, 20 djece, organiziraju se dječji rođendani... Dakle, ideja je bila da se doda sadržaj za djecu; tobogan i ljuljačke s antistresnom podlogom i da se iskoristi prostor. Dva velika pitara uređuju Nasadi, dok je ostatak prepušten, recimo, dobroj volji stanara, priča dr. Brzić i dodaje da je plan i da se posadi živica pokraj zidova radi zaštite djece i ozelenjavanja okoliša.

Stalno su bili u kontaktu s Upravnim odjelom za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra i sve se, napominje dr. Brzić, brzo odvilo.

Ideja je bila da se doda sadržaj za djecu; tobogan i ljuljačke s antistresnom podlogom i da se iskoristi prostor...

- Doduše, znajući kako administracija zna biti spora, bio sam uporan, moram priznati. Sve u svemu, prezadovoljan sam projektom i time što građani mogu predlagati svoje ideje, dodaje dr. Brzić.

Uokvireno muralima

Sve su sprave postavljene i funkcionalne, a dodane su i dvije klupe na kojima se odmaraju i razgovaraju stariji sugrađani.

- Djeca se već igraju, presretna su! Uvijek se tu skupljaju, pogotovo kad je toplo, kaže dr. Brzić.

U blizini su i dva murala; jedan je nastao u okviru KvartArta, drugi tijekom volonterskog projekta 72 sata bez kompromisa, a ideja je da se oslika još jedna zgrada.

image

Mural Bersa

Doris Babić

- U procesu smo obnove fasade, konkretno naše zgrade. Razmišljali smo o suradnji s nekom od inicijativa kako bismo i tu, uz ulaz, oslikali još jedan mural. Kad su čisti zidovi, dođe netko sa strane i pošara to. Ova oba murala su netaknuta, tako bismo zaštititi i ukrasili zidove. Naravno, o tome se još moramo dogovoriti s ostalim stanarima premda ne vjerujem da će netko biti protiv. Možda neki citat iz pjesme, slika..., govori dr. Brzić.

image

72 sata bez kompromisa

Doris Babić
14.03.2023., 18:10h
20. travanj 2024 09:09