Sve se može s deset prstiju, Anton Toni Prekpalaj, 62-godišnji Ninanjin porijeklom iz Prizrena u Kosovu i u kriznim vremenima Domovinskog rata i pandemiji korone je našao ključ uspjeha.
- Pred sami početak Domovinskog rata otvorio sam pekaru Adria, a ubrzo sam mjesecima radio i bez struje i vode, s agregatom i gusternom. Nisam gotovo ni počeo raditi sa salom za vjenčanje a došla je korona. Dvije godine u salu nije ušla ni muha, a pritisnuli krediti, kazao je Toni.
Obrovačka pekara “kod špine”
Anton Toni Prekpalaj vlasnik je kultnog restorana Bleck’s na Putu Grgura Ninskog i moderne sale za vjenčanje Diamond na Kraljičinom putu s 450 sjedećih mjesta i 280 parkirnih mjesta.
- Sve je započelo kad sam za ljetne praznike nakon osnovne škole došao u Obrovac kod tetka raditi u pekari “kod špine” kako bi kupio knjige i bilježnice za srednju školu, prisjeća se Toni, otac troje djece, dvije kćeri i sina te djed pet unučadi.
Išao je u gimnaziju ali mu se miris friškog kruha uvukao pod kožu te je nakon služenja u vojci bivše države 1981. iz Kosova trbuhom za kruhom krenuo u Zadar. Četiri godine je radio u pekari Croatia kod pok. Pere, kod Tankerkomercove Marine Zadar. Krajem 1984. godine u Grčkom Islamu kod Kule otvorio je gostionicu, a 1986. kod mosta uz Ninu prvu privatnu pekaru u ovom hrvatskom kraljevskom gradu.
Hrvatski branitelj i primjereni poduzetnik
- Godine 1989. u Ninu na staroj cesti za Privlaku i Vir kupio sam parcelu i potom u podrumu, otvorio pekaru Adria, u prizemlju kafić, dok je na katu stan. A onda je započeo nametnuti Domovinski rat, nestanak struje, vode, rad na agregatu i sa sićom u gusterni, s vidnim emocijama će Toni.
Dijeli znanje i prenosi iskustva
U obranu Lijepe Naše, u Domovinski rat Toni kreće početkom 1993., gdje je bio tri godine, do kraja Oluje. Godine 2019. otvara jednu od najvećih sala za vjenčanje u našoj županiji, salu Diamond.
- Nisam radio ni godinu dana onda započela pandemija korone, a na 460 stolica u sali dvije godine nije doletjela ni muha. A pritisnuli krediti, reći će Anton Toni Prekpalaj, istaknuvši kako je najveći problem radna snaga.
Potrebno je, dodaje on, motivirati mlade za poduzetništvo.
- Uspješni poduzetnici poput Tonija trebali bi biti mentori mlađim generacijama, s njima dijeliti znanje i prenositi iskustva, a mladi talenti i šira zajednica učiti od pozitivnih iskustava. Zasad je Toni i tu uspješan, istaknuo je škabrnjski kuhar Željko Ražov, Tonijeva “desna ruka” koja drži kuhinju.
"Kako postići turističku održivost uključivanjem lokalne zajednice?" Druga panel-rasprava: Pag mladima ima što ponuditi, kao i mladi otoku