<p>Dr. Ljilja Balorda</p>
Dr. Ljilja BalordaZt
StoryEditor
TEMA S POVODOM

Dr.Ljilja Balorda: Broj novooboljelih od raka dojke u Zadarskoj županiji raste, smrtnost pada...

Odaziv žena je iznimno loš zadnje dvije godina i pao je na 43,2 posto. To je daleko lošije od prethodnih godina kada je odaziv znao biti od 70 - 80 posto, kaže nam za Zadarski tjednik, dr. Balorda...

Listopad je bio i ove godine mjesec borbe protiv raka dojke, najčešćega sijela raka u žena u Hrvatskoj od kojega obolijeva čak četvrtina žena oboljelih od karcinoma. I u Zadarskoj županiji, nažalost, raste broj novooboljelih od raka dojke, karcinoma čije najgore posljedice se mogu spriječiti pravovremenim pregledima.

Zadnjih nekoliko godina prosječno se u Zadarskoj županiji otkrije od 120 - 140 novih slučajeva raka dojke. No kada pogledamo da je u 1997. godini otkriveno 66 novih karcinoma dojke, pa do 2019. godine (zadnja dostupna godina Registra za rak za razinu županije) kada ih je otkriveno 142, vidimo da se broj udvostručio. Tako da je u promatranom periodu od 1997. do 2019. godine sveukupno u Zadarskoj županiji od raka dojke oboljelo 2.229 žena i 33 muškarca. Najveći broj žena koje su oboljele su u dobnoj skupini od 50 - 69 godina starosti, njih 50 posto. Oko 20 posto oboljelih je mlađe od 50 godina, a 30% ih je staro 70 i više godina...

O trenutačnoj statistici raka dojke i posebice provedbi Nacionalog programa ranog otkrivanja raka dojke u Republici Hrvatskoj razgovarali smo s prim. Ljiljom Balorda, dr. med. spec. javnog zdravstva, koordinatoricom Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za Zadarsku županiju i voditeljicom Službe za javno zdravstvo u Zadru.

Do 140 novooboljelih godišnje

S obzirom da je rak dojke najčešće sijelo raka u žena u Hrvatskoj, kakvi su posljednji dostupni podaci kad je u pitanju broj oboljelih i broj umrlih žena na području Zadarske županije od raka dojke?

- Broj novih slučajeva raka dojke u Zadarskoj županiji je u kontinuiranom porastu i posljednjih 20-ak godina prosječno stope novooboljelih na 100.000 žena rastu oko 2 - 3 posto godišnje. Zadnjih nekoliko godina prosječno se u Zadarskoj županiji otkrije od 120 - 140 novih slučajeva raka dojke. No kada pogledamo da je u 1997. godini otkriveno 66 novih karcinoma dojke, pa do 2019. godine (zadnja dostupna godina Registra za rak za razinu županije) kada ih je otkriveno 142, vidimo da se broj udvostručio. Tako da je u promatranom periodu od 1997. do 2019. godine sveukupno u Zadarskoj županiji od raka dojke oboljelo 2.229 žena i 33 muškarca. Najveći broj žena koje su oboljele su u dobnoj skupini od 50 - 69 godina starosti, njih 50 posto. Oko 20 posto oboljelih je mlađe od 50 godina, a 30 posto ih je staro 70 i više godina. Sličan porast se bilježi u gotovo svim županijama, pa samim time i u Hrvatskoj. Zahvaljujući ranom otkrivanju i pravovremenom liječenju već petu godinu za redom smrtnost od raka dojke u Zadarskoj županiji je u padu, te je u 2020. godini (zadnja dostupna godina za razinu županije) umrlo 20 žena, dok je u godinama prije toga prosjek bio između 35 do 40 umrlih žena godišnje.

Koji ciklus pozivanja žena na mamografski pregled u sklopu Nacionalnog programa je trenutačno u tijeku, te kakva su dosadašnja saznanja o odazivu na preglede u okviru Programa?

- U Zadarskoj županiji kao i u cijeloj Republici Hrvatskoj od 2006. godine provodi se Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, kojim su obuhvaćene žene u dobi od 50 - 69 godina starosti, upravo u dobi gdje je rak dojke najčešći. Program se provodi u dvogodišnjim ciklusima, trenutačno je u tijeku 7. ciklus. Žene navedene dobi svake dvije godine dobiju poziv na kućnu adresu da se odazovu na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, točnije na besplatno mamografsko snimanje. Kada žene dobiju naš poziv potrebno je nazvati besplatni telefon 0800 200 157 i u dogovoru ćemo ženi ponuditi termin koji joj najviše odgovara. Uputnica nije potrebna, sve što je potrebno kada dogovorimo termin jest da ponesu svoju omotnicu, ispune upitnik i da ne zaborave ponijeti zaštitnu masku. Termina imamo dovoljno, i uglavnom se čeka svega nekoliko dana, a sva snimanja se sada odvijaju u zgradi nove Poliklinike OB Zadar.

”Bojimo se da će loš odaziv žena utjecati na ponovno povećanje stopa smrtnosti od raka dojke u Zadarskoj županiji"...

Međutim, odaziv žena je iznimno loš zadnje dvije godina i pao je na 43,2 posto. To je daleko lošije od prethodnih godina kada je odaziv znao biti od 70 - 80 posto. Sada trenutno pozivamo žene koje su rođene između 1952. i 1971. godine, te ih molimo da ne zanemare ovaj poziv kada ga dobiju na kućnu adresu.

Kada se žene redovito kontroliraju rak dojke se može otkriti u ranom, nultom i prvom stadiju, kada je preživljenje od 85 do 95 posto, a ako se otkrije u IV (četvrtom) stadiju preživljenje se smanjuje na manje od 20 posto. Do sada smo u Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka dojke otkrili 467 karcinoma dojke od čega ih je oko 54  posto u nultom i prvom stadiju, a 26 posto u drugom stadiju. Kada se uspoređujemo s drugim županijama, Zadarska je po broju novih slučajeva uvijek među nekoliko županija s najvećim brojem novooboljelih od raka dojke, dok je do sada po smrtnosti bila među županija s najnižom smrtnošću. Konkretno u 2020. godini smo imali najnižu stopu smrtnosti u cijeloj Hrvatskoj. Međutim, bojimo se da će loš odaziv žena utjecati na ponovno povećanje stopa smrtnosti od raka dojke u Zadarskoj županiji.

Važnost prevencije

Gdje je primijećen najlošiji odaziv i kako žene potaknuti na redovite preglede, te kolika je važnost javnozdravstvenih akcija i kampanja u razvijanju svijesti o potrebi prevencije raka dojke?

- Kada smo uočili problem vezan uz loš odaziv na preglede, poduzeli smo određene mjere da poboljšamo odaziv žena. Samo u ovom 7. ciklusu, kroz 2021. i 2022. godinu, uz financijsku pomoć Zadarske županije, proveli smo 34 javno-zdravstvene akcije s pokretnim mamografom, upravo u gradovima i općinama Zadarske županije gdje je uočen najlošiji odaziv, poput Gračaca, Obrovca, Benkovca, Biograda na Moru, Pakoštana, Paga, Stankovaca, Polače, Pridrage, Posedarja, Ražanca, Tkona, Vira i Starigrada. Na tim terenima je mamografirano 1.513 žena. Još šest takvih akcija će se provesti do kraja ove godine. Oni su sada u postupku organizacije i provedbe te ćemo posjetiti sljedeća mjesta: Preko, Ugljan, Posedarje i Biograd na Moru. U svih prethodnih šest ciklusa smo proveli 88 javno-zdravstvenih akcija s pokretnim mamografom, jer je odaziv bio znatno bolji, no na ovaj način se mi, zbog pandemije Covida-19, nastojim što više približiti ženama kako bi im olakšali pristup i obavljanje mamografije...

U 2022. godini smo održali više predavanja za stanovništvo o važnosti ranog otkrivanja raka dojke i o važnosti uključivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Predavanja su održana u sljedećim mjestima: Zadru, Poličniku, Pagu, Bibinju, Biogradu na Moru i Gračacu. Najbolja posjećenost je bila u Zadru i Biogradu na Moru.

Osim navedenoga, izradili smo posebne liste za sve liječnike obiteljske medicine s popisom žena koje su kod njih upisane, imaju prebivalište u Zadarskoj županiji, a nama se ni nakon više poziva, nisu javile. Takvih žena je bilo oko 6.100. Njihove odabrane liječnike smo zamolili da ih potaknu na odaziv - kaže nam dr. Ljilja Balorda...

DOBNA STRUKTURA

Obolijevaju li sve više i mlađe žene, koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom?

- U narednim mjesecima očekujemo rezultate provedenih akcija kojima potičemo žene na odaziv, te još jednom apeliramo na žene da se uključe u Nacionalni program pozivom na besplatni telefon 0800 200 157, ako su rođene od 1952. do 1971. godine, a nisu bile zadnje dvije godine na mamografiji. Sve žene koje su mlađe od ovog godišta, pogotovo ako imaju u obitelji povećan rizik za obolijevanje od raka dojke neka se jave svojim odabranim liječnicima i nakon procjene rizika obave potrebne pretrage, jer i ovoj dobnoj skupini bilježimo porast novih slučajeva, ne tako velik kao u žena starijih od 50 godina, ali je ipak porast.

02.11.2022., 16:10h
17. svibanj 2024 08:59