<p>Odgovorno upuštanje u spolne odnose uključuje pravilnu i konzistentnu uporabu kondoma</p>
Odgovorno upuštanje u spolne odnose uključuje pravilnu i konzistentnu uporabu kondomaIZVOR Pixabay
StoryEditor
O virusima HIV-a, hepatitisa B i hepatitisa C

Za prevenciju zaraze najvažnije je odgovorno spolno ponašanje

U slučaju da je osoba bila u riziku od zaraze važan korak čini testiranje kako bi se moguća infekcija pravovremeno otkrila, a potom i liječila te kako bi se spriječilo širenje infekcija na druge osobe

U povodu 1. prosinca koji je posvećen širenju svijesti o infekciji virusom HIV-a i poticanju globalnog zajedništva, istražili smo dostupnost anonimnog i besplatnog testiranja u Zadru. Prema podacima Registra za HIV/AIDS, od 1985. godine, kada su i otkriveni prvi slučajevi zaraze, do polovine studenog 2023. godine virus HIV-a dijagnosticiran je kod 2097 osoba, od čega je 88,6 % muškaraca te 11,4 % žena. Od ukupnog broja zaraženih, od AIDS-a ih je oboljelo 627, a umrlo 266.

Iako je Hrvatska i 38 godina nakon prvih otkrivenih slučajeva među zemljama s niskom učestalošću, to ne znači da ne treba izbjegavati rizične faktore, ali i testirati se ukoliko je osoba bila u riziku od zaraze.

Ne smije se zaboraviti ni važnost prevencije i testiranja na hepatitis B i C. U posljednjih se pet godina, na temelju podataka dostupnih iz prijava u registar zaraznih bolesti HZJZ-a, prosječno u Hrvatskoj godišnje zabilježi 54 oboljelih od hepatitisa B i 130 oboljelih od hepatitisa C, pri čemu osobe koje injektiraju drogu čine glavnu skupinu s povećanim rizikom od zaraze virusom hepatitisa C.

Budući da je navedeno od velike važnosti, tražili smo savjet stručnjaka kako bi probudili svijest o važnosti prevencije i testiranja.

Dostupnost testiranja

U Zadru je besplatno i anonimno testiranje na virus HIV-a te na hepatitis B i C dostupno u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Zadar te na Zavodu za javno zdravstvo.

- U sklopu Harm reduction programa u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Zadar provodi se besplatno i anonimno testiranje na hepatitis B i C te HIV ponedjeljkom od 16:00 do 18:00 sati. Tu svi zainteresirani mogu dobiti i informacije o spolno prenosivim bolestima. Osim u našim prostorijama, besplatno i anonimno se može testirati i na Zavodu za javno zdravstvo svaki radni dan u terminu od 9:00 do 11:00 sati. Na Zavodu se također može i dobiti individualan savjet stručnjaka liječnika specijalista, prenosi nam Anamarija Lozančić iz Crvenog križa Zadar te dodaje:

- Također, naši korisnici, aktivni inicirajući korisnici droga, uz mogućnost zamjene pribora za injektiranje, kod nas dolaze i po kondome.

Iz Savjetovališta za promicanje spolnog zdravlja kazali su nam i kako u Hrvatskoj djeluju centri za besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje na HIV u sklopu Zavoda za javno zdravstvo u više gradova te u sklopu udruga (Iskorak, HUHIV, HEPATOS, HELP).

- Navedena savjetovališta nude uslugu anonimnog i besplatnog savjetovanja, bez uputnice i prema procjeni rizika mogućnost testiranja na HIV te na HBV i HCV, a u nekima i na neke druge spolno prenosive infekcije, ističu iz HZJZ-a.

Važnost prevencije

Kada je riječ o prevenciji zaraze virusom HIV-a, hepatitisa B i hepatitisa C, najvažnije je odgovorno spolno ponašanje.

- Očuvanje zdravlja u cjelini temelji se na ulaganju u zdrave načine života te izbjegavanju rizičnih čimbenika. Jedan od vodećih čimbenika rizika za zarazu virusima HIV-a, virusom hepatitisa B (HBV) i hepatitisa C (HCV) čini neodgovorno spolno ponašanje. Tako da je prije svega važna svijest o odgovornom upuštanju u spolne odnose što uključuje pravilnu i konzistentnu uporabu kondoma. U slučaju da je osoba bila u riziku od zaraze (nezaštićen spolni odnos, kontakt s krvi neke druge osobe i sl.) važan korak čini testiranje kako bi se moguća infekcija pravovremeno otkrila, a potom i liječila te kako bi se spriječilo širenje infekcija na druge osobe, govore nam iz Savjetovališta za promicanje spolnog zdravlja.

Izuzev odgovornog ponašanja, zaraza hepatitisom B može se spriječiti i cijepljenjem.

- U sprječavanju zaraze najučinkovitiji način čini cijepljenje koje je dostupno protiv hepatitisa B. Ono je u Hrvatskoj uvedeno u Program obaveznog cijepljenja 1999. godine za djecu u 6. razredu osnovne škole, a od 2007. godine počelo se cijepiti novorođenčad u rodilištu. Sada se više ne provodi cijepljenje djece od 12 godina (sve generacije koje su trebale biti cijepljenje u toj dobi su cjepivo primile), već samo cijepljenje djece u dojenačkoj dobi. Također, preporuča se cijepiti osobe koje nisu cijepljene u djetinjstvu u okviru programa cijepljenja, a koje spadaju u specifične kategorije pod većim rizikom za zarazu HBV-om (zdravstveni djelatnici, spolni partneri osoba oboljelih od hepatitisa B, bolesnici na dijalizi itd.), poručuju iz Savjetovališta.

14.12.2023., 14:32h
LARISA KRIZMANIĆ
27. travanj 2024 11:03