Sajam bi trebao biti spoj starog s novim
StoryEditor
OŽIVIO EU PROJEKT

Poskupljenje i kašnjenje, prosinac za povratak Benkovačkog sajma na “staru” lokaciju...

Odabirom novih izvođača radovi su poskupjeli za 1.230.361,28 eura, ukupna cijena 1. faze radova umjesto 2.822.613,36 eura iznosi 4.125,974,45 eura...

Benkovački sajam, atrakcija na vratima Ravnih kotara i Bukovice, najveći dućan na otvorenom u Hrvatskoj još uvijek je na privremenoj lokaciji. Stoljetni Benkovački sajam koji se u listopadu 2021. godine preselio južnije u borovu šumu, neće biti obnovljen i rekonstruiran u predviđenom roku, jedan od dvaju izvođača radova je sporazumno raskinuo ugovor. Izabrani su novi izvođači i radovi vidno napreduju.

Stoljetna tradicija učinila je od Benkovačkog sajma ne samo središte cijele Dalmacije svakog mjeseca, već i neizostavni gospodarski i turistički sadržaj...

- U sklopu Intervencijskog plana u tijeku su radovi u prvoj od dvije faze radova. Prva faza radova na Benkovačkom sajmu je podijeljena u 4 grupe, a druga faza radova u 3 grupe, kazala nam je voditeljica projekta Davorka Krnčević. Ravnateljica Razvojne agencije Grada Benkovca, ujedno i voditeljica IP-a Grada Benkovca.

- Prva faza radova u sklopu Intervencijskoj plana je ukupne vrijednosti od 2.822.613,36 eura (oko 22 milijuna kuna), od čega će Europski fond za regionalni razvoj sufinancirati 80 posto, a Grad Benkovac 20 posto, navodi Krnčević.

Dva objekta u visokoj fazi dovršenosti

Projekt "Benkovački sajam - unapređenje infrastrukture i valorizacija" jedan je od 12 razvojnih projekata Intervencijskog plana Grada Benkovaca vrijednog 200 milijuna kuna koji sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za Regionalni razvoj.

image

Davorka Krnčević, ravnateljica Razvojne agencije i voditeljica projekta

- Dvije grupe radova (objekt za kontrolu ulaza i objekt za izolaciju bolesnih životinja) izvodi tvrtka Reliance d.o.o. iz Splita i obje su u visokoj fazi dovršenosti. Čeka se izgradnja trafostanice i priključak na elektroenergetsku mrežu. Izgradnja trafostanice ugovorena je s HEP-om te im se i ovim putem zahvaljujemo na suradnji, zahvalila se Krnčević.

Odustajanjem Lavčevića d.o.o. od obje skupine radova po provedenom javnom natječaju izabrani su Golemi iz Stankovaca za 1. grupu "Komunalna infrastruktura" i INERO d.o.o. Split za 4. grupu "Aukcijska dvorana".

- Odabirom novih izvođača radova narasla je cijena za grupu "Komunalna infrastruktura" za 531.764, 43 eura, dok je za grupu radova"Aukcijska dvorana" cijena radova narasla za 698.596,85 eura, odnosno u prosjeku 40 posto, objavila je Krnčević.

Bez uređene šetnice i bankarela

Ona pritom dodaje kako Grad Benkovac priprema dokumentaciju za traženje dodatnih sredstava u okviru IP-a od nadležnog ministrastva s obzirom na globalne poremećaje na tržištu (povećanje cijena, dugi rokovi isporuke, nedostatak radne snage) na koje naručitelj nije mogao utjecati.

- Planirani rok dovršetka svih započetih radova i ishođenje uporabne dozvole za sve četiri skupine radova je listopad 2023.godine. Sajam bi se potom vratio na svoju "staru" lokaciju, najavila je Davorka Krnčević.

U ovoj fazi radova izgrađeni su svi podzemni vodovi (elektroenergetski kabeli, voda, kanalizacija, hidrantska mreža) dok će se nadzemno izgraditi elektronergetski čvorovi za priključenje strojeva kojima je za rad potreban elektroenergetski priključak (pečenjare i slični objekti).

- Ovom fazom radova nije obuhvaćeno uređenje unutarnjeg prometa (šetnice, poučne staze i sl.) kao ni bankarele za prodaju robe, transparentna je Krnčević.

U davnim vremenima isključivo sajam stoke, a sada turistička atrakcija, sajam svega i svačega. Dušu mu, svakako daju domaći proizvođači.

Druga faza vrijedna 3.666.000,00 eura

“Planirani rok dovršetka svih započetih radova i ishođenje uporabne dozvole za sve četiri skupine radova je listopad 2023.godine. Sajam bi se potom vratio na svoju “staru” lokaciju" - Davorka Krnčević...

- Drugi dio radova obuhvaća Interpretacijski centar Benkovačkog sajma - restoran i dalmatinsku kuću u kojoj će se prezentirati kulturno naslijeđe Ravnih kotara i Bukovice, ali i okusi i mirisi interaktivnom digitalnom komunikacijom, kao i poučnu stazu Benkovačkog sajma te uređenje parkirališta i sadnju autohtonih stabala, objašnjava Krnčević.

Projekt je pripremljen i prijavljen na javni natječaj Ministarstva turizma u veljači 2023. godine. Procijenjena vrijednost radova je 3.666.000,00 eura ili 28 milijuna kuna.

- Paralelno s provođenjem radova na Benkovačkom sajmu, Vodovod i odvodnja d.o.o. Benkovac obavlja radove na spoju za vodovod i kanalizaciju iz Benkovačkog sela prema sajmu, a ovi radovi će biti dovršeni na vrijeme za priključenje infrastrukture Benkovačkog sajma, tvrdi Davorka Krnčević.

Grad Benkovac nadalje priprema dokumentaciju za prijavu na nacionalni natječaj kojim se sufinanciraju projekti koji su u tijeku kako bi smanjio svoj udio sufinanciranja u EU projektima (navedeni dio od 20 posto).

- U prethodnom natječaju Grad Benkovac (Muzej i Vodovod) je dobio iznos od 11.500.000,00 kuna što je velik doprinos proračunu i urednom podmirenju ugovorenih obveza, s vidnim zadovoljstvom napominje Krnčević.

Najkompleksniji projekt Intervencijskog plana

Svakog desetog u mjesecu iz cijele Dalmacije, s dalekog juga pa Like, sa sjevere Hrvatske, iz čitave Slavonije slijevaju se kolone poljoprivrednika, trgovaca, nakupaca, obrtnika i znatiželjnika ne bi li pronašli robu zbog koje su krenuli na Benkovački sajam.

- Benkovački sajam je najkompleksniji projekt Intervencijskog plana, treba ga komunalno i higijenski opremiti, a da na njemu ostane stoljetna patina ovog najvećeg i najposjećenijeg sajma u Hrvatskoj, naglasila je Krnčević.

Benkovački sajam je najkompleksniji projekt Intervencijskog plana, treba ga komunalno i higijenski opremiti, a da na njemu ostane stoljetna patina ovog najvećeg i najposjećenijeg sajma u Hrvatskoj...

Stoljetna tradicija učinila je od Benkovačkog sajma ne samo središte cijele Dalmacije svakog mjeseca, već i neizostavni gospodarski i turistički sadržaj Grada koji svaki puta iznova iznenađuje brojem posjetitelja koji preraste brojku od deset tisuća i među kojima je svake godine i sve više stranaca.

- Aukcijska dvorana oplemenit će se i novim manifestacijama i sadržajima, a osobito ljeti, poglavito zbog sve većeg broja turista, kako stranih, tako i domaćih. Služit će za prezentiranje naših OPG-ova, kulturne baštine i običaja ovog kraja. U objektu će se organizirati i druge manifestacije, kao što su razne svečanosti, pa i svadbena slavlja, zaključila je voditeljica projekta Davorka Krnčević.

image

Novi rokovi stišću, radi se punom parom

14.03.2023., 22:56h
VELIMIR BRKIĆ
19. travanj 2024 12:07