Maslina i vinova loza stoljećima su oblikovale život i identitet Pakoštana. Još u Vranskom kmetskom zakoniku iz 1454. godine, napisanom u Zadru, stoji odredba kojom su kmetovi bili obvezni saditi masline: "…svaki je kmet dužan posaditi sto mladica maslina u roku četiri godine, a u protivnome neće imati povlasticu…"
Taj zapis svjedoči o važnosti maslinarstva u životu lokalnog stanovništva, ali i o kontinuitetu koji traje sve do danas. Gotovo da nema kuće u pakoškom kraju koja nema barem nekoliko stabala maslina – naslijeđe koje se prenosi generacijama i koje je oblikovalo duh mjesta.
Najbolja ulja iz Pakoštana – tradicija pretvorena u nagrade
Pakoški maslinari višestruko su nagrađeni za proizvodnju ‘tekućeg zlata‘ na raznim domaćim i međunarodnim natjecanjima. Posebno se istaknula 2025. godina, kada je na prestižnim natjecanjima New York International Olive Oil Competitionu, Berlinu i Londonu sve bilo u znaku ulja pakoškog kraja.
Naime, njih sedam veličanstvenih vratilo se u Pakoštane sa čak šest zlatnih i jednom srebrnom medaljom, čime su potvrdili da Pakoštane stoji uz bok najboljim svjetskim maslinarskim regijama.
Pakoško zlato – manifestacija maslinovog blaga
Manifestacija Pakoško zlato, posvećena maslinovom ulju i lokalnoj gastronomiji. Na rivi su se okupili proizvođači i posjetitelji kako bi uživali u degustaciji ekstra djevičanskih maslinovih ulja.
Iskusni kuhar, stvorio je posebni gastronomski doživljaj pripremajući pažljivo osmišljene zalogaje od lokalnih namirnica koji su otkrivali puni karakter i mirisnu osobnog ulja pakoškog kraja. Posjetitelji su imali priliku kušati šampionska ulja ali i spojiti jela kuhara sa karakterom svakog ulja. Mogli su uživati u rižotu sa sipom i bobom, brudet od sipe, kozice sa pljukacima te šalšu sa pomidorima koji se savršeno spajaju sa pakoškim uljima. Pakoštane su još jednom potvrđeno da maslinovo ulje nije samo dodatak jelima, već srž pakoške kuhinje i identiteta.
Pakoška nagrađivana ulja
Na najpoznatijem svjetskom natjecanju u SAD-u, Pakoštane je predstavljala prava uljarska bajka:
Vinko Lalin – Dalma Premium (OPG Lalin)
Branka i Slavo Stojanov – Oblica didinih vrtova (OPG Didini vrtovi)
Mario Barešić Ćićo – Skipper (Obrt "Skipper Drage")
Tomislav Čudina – Olea Viola (OPG Čelini)
Ante Lokin – Oblica (OPG Ćaće moga)
Ante Vulin – Antino ulje (OPG Ante Vulin)
Sebastijan Adžić – Leut (Leut grupa d.o.o.)
Njihova ulja, nastala u spoju zemlje, sunca i ljubavi prema maslini, očarala su međunarodne stručnjake. Osvojene medalje nisu samo priznanje pojedincima, već i cijeloj zajednici, potvrđujući da je pakoški kraj istinsko carstvo maslinovog ulja.
Pakoštane – destinacija zlatnih maslinovih ulja
Sa svojom stoljetnom tradicijom, nagrađivanim uljima i manifestacijom Pakoško zlato, Pakoštane se danas s pravom može nazvati destinacijom zlatnih maslinovih ulja. Ono što je nekada bio kmetski zavjet – saditi i čuvati masline – danas je pretvoreno u brend koji pronosi ime mjesta širom svijeta.
Manifestacija nije bila samo gastronomski doživljaj, već i poruka o važnosti očuvanja duge tradicije i baštine ovog kraja. Svaka kap ulja, svaki zalogaj i svaka riječ maslinara svjedočili su o povezanosti čovjeka i zemlje, a Pakoštane su se još jednom potvrdile kao čuvatelji baštine.