Kukuruz je jednogodišnja biljka iz porodice Poaceae, porijeklom iz Srednje Amerike (južni Meksiko i Gvatemala). U Europu je donesen 1493. a prema nekim izvorima 1535. Stare indijanske sorte su, primjerice, crni ili astečki kukuruz koji zahtijeva tople temperature za klijanje i rast, a uspijeva u umjerenoj klimi s umjerenim do velikim količinama kiša i plavi kukuruz koji su izvorno su ga razvili Hopi, Pueblo Indijanci u Novom Meksiku. I dalje je važan dio Hopi jela poput piki kruha, a brašno ima slatkast okus. Također je glavni sastojak meksičke kuhinje koja se obično koristi za izradu tortilja.
Nutritivne vrijednosti
Kukuruz je namirnica koja se može pripremati na veliki broj načina. Osim brašna kao sastavnog djela raznih vrsta tijesta ovaj žuti plod neizostavan je dio variva, salata i umaka. No, osim ugodnog i blagog okusa kukuruz ima vrlo bogata nutritivna svojstva. Kukuruz sadrži mnogo energije, jer mu se, nakon berbe, šećer naknadno pretvara u škrob. Šalica kuhanog kukuruza ima svega 124 kalorije, pa on može biti odličan saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma.
Zlatna zrna kukuruza sadrže kalij koji doprinosi održavanju normalnog krvnog tlaka te regulira zadržavanje vode u tijelu, kao i magnezij koji je zaslužan da naši mišići i živci ostanu zdravi i u funkciji. Sadrže i različite vrste vitamina B. Ti su vitamini zaslužni za zdrav metabolizam, a isto tako za izgradnju i razgradnju aminokiselina, ugljikohidrata i masti.
Kukuruz je oslobođen histamina i glutena – što znači da ljudi s netolerancijom na gluten ili histamine mogu bezbrižno u njemu uživati. Zbog toga su isto tako pogodna tjestenina ili pekarski proizvodi od kukuruznog brašna za prehranu s malo ili potpuno bez glutena. Svježi kukuruz isto tako ima jako nizak stupanj kiselosti te ga zbog toga mogu konzumirati osobe koje pate od gihta.
Benefiti za zdravlje
Redovitom konzumacijom kukuruza smanjuje se rizik od kardiovaskualrnih bolesti, apsorpcija kolesterola u tijelu, mogućnost vraćanja hemoroida, kontroliraju se dijabetes i hipertenzija, regulira probava, jačaju kosti, a djeluje pozitivno na kožu i vid.
Iako u kukuruzu možemo uživati kroz cijelu godinu, onaj koji je ubran i kojega jedemo u kasno ljeto najbolje prija našem nepcu i sadrži najviše hranjivih tvari. U nastavku donosimo nekoliko recepata.
Salata s grilanim kukuruzom
Sastojci:
2 svježa klipa kukuruza šećerca
1 žličica soli
5 žlica maslinovog ulja
8 žlica soka od limete
½ žličice mljevenog kima
1 avokado izrezan na kockice
220 g cherry rajčice prepolovljene
45 g crvenog luka, sitno nasjeckanog
30 g korijandera, nasjeckanog
¼ žličice papra
Priprema:
Roštilj očistite i pripremite za izravno kuhanje na umjerenoj vatri, oko 180 stupnjeva. Kukuruz premažite s 2 žlice maslinovog ulja i začinite s 1/2 žličice soli. Pecite ga na izravnoj, srednje jakoj vatri, zatvorenog poklopca, dok se ne zažari i kukuruz ne omekša. To će trajati 10-15 minuta. Povremeno okrećite kukuruz. Kukuruz maknite s roštilja i ostavite da se malo ohladi. Izrežite zrna kukuruza iz klipa i stavite u veliku posudu. U zasebnoj zdjeli umutite preostalo maslinovo ulje, sol, sok limete, kim i papar. Stavite sa strane. Dodajte avokado, rajčice, luk i korijander u posudu s kukuruzom te prelijte preljevom. Nježno promiješajte. Poslužite odmah.
Varivo od ječma i kukuruza
Sastojci:
150 g pancete, narezane na kockice
50 g ječma
2 krumpira, narezana na kocke
1 mrkva, narezana na kolutiće
100 g korijena celera, oguljenog
2 režnja češnjaka, usitnjena
50 g kukuruza šećerca
1 žlica svježeg peršina, usitnjenog
sol
papar
Priprema:
Pancetu ili suho meso po vašoj želji stavite kuhati u hladnu vodu. Ječam nekoliko puta namočite i odbacite vodu pa ga još properite pod mlazom hladne vode. Kad mislite da je panceta otprilike na pola kuhana, u vodu dodajte ječam. Dodajte i krumpir narezan na kocke, kolutiće mrkve, usitnjeni češnjak i šnitu celera. Poklopite i kuhajte 30 minuta. Na masnoći pirjajte sitno nasjeckani luk. Kada luk počne rumeniti, dodajte mu koncentrat rajčice i sve skupa još kratko popržite pa dodajte mljevenu papriku. Kratko promiješajte i ubacite u ječam. Varivo posolite i popaprite prema ukusu. Dodajte sitno nasjeckani peršin i kukuruz šećerac te kuhajte do 30 minuta.
Torta od kukuruznog brašna i jabuka
Sastojci:
Biskvit
100 g maslaca
60 ml ulja
120 g kiselog vrhnja
220 g šećera
6 jaja
150 g kukuruznog brašna
150 g brašna (može i rižinog ili bezglutenskog)
3 limuna (sok i korica)
2 žličice praška za pecivo
Dekoracija
2 jabuke
1 žlica maslaca
1 žlica šećera
šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
Stavite grijati pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte maslac i ulje sa šećerom te postupno dodavajte jedno po jedno jaje. Umućenoj smjesi dodajte kukuruzno i drugo brašno s kojim ste prethodno pomiješali prašak za pecivo. Dodajte kiselo vrhnje, limunovu koricu i sok te sve dobro promiješajte. U kalup za pečenje, koji ste prethodno premazali maslacem, ulijte pripremljenu smjesu. Jabuke narežite na manje komade i kratko pržite na maslacu sa šećerom. Nakon toga ih rasporedite po vrhu tijesta. Kolač stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 45 minuta. Nakon pečenja, isključite pećnicu, ali ostavite kolač unutra još 15 minuta s blago otvorenim vratima da se lagano hladi. Prije posluživanja, pospite kolač šećerom u prahu. (ZT)