Kukuruz koji jedemo u kasno ljeto sadrži najviše hranjivih tvariPixabay
StoryEditor
ZLATNA ZRNA

Zašto je dobro jesti kukuruz?

Kukuruz je namirnica koja se može pripremati na veliki broj načina. Osim brašna kao sastavnog djela raznih vrsta tijesta ovaj žuti plod neizostavan je dio variva, salata i umaka. No osim ugodnog i blagog okusa kukuruz ima vrlo bogata nutritivna svojstva

Kukuruz je jednogodišnja biljka iz porodice Poaceae, porijeklom iz Srednje Amerike (južni Meksiko i Gvatemala). U Europu je donesen 1493. a prema nekim izvorima 1535. Stare indijanske sorte su, primjerice, crni ili astečki kukuruz koji zahtijeva tople temperature za klijanje i rast, a uspijeva u umjerenoj klimi s umjerenim do velikim količinama kiša i plavi kukuruz koji su izvorno su ga razvili Hopi, Pueblo Indijanci u Novom Meksiku. I dalje je važan dio Hopi jela poput piki kruha, a brašno ima slatkast okus. Također je glavni sastojak meksičke kuhinje koja se obično koristi za izradu tortilja.

Nutritivne vrijednosti

Kukuruz je namirnica koja se može pripremati na veliki broj načina. Osim brašna kao sastavnog djela raznih vrsta tijesta ovaj žuti plod neizostavan je dio variva, salata i umaka. No, osim ugodnog i blagog okusa kukuruz ima vrlo bogata nutritivna svojstva. Kukuruz sadrži mnogo energije, jer mu se, nakon berbe, šećer naknadno pretvara u škrob. Šalica kuhanog kukuruza ima svega 124 kalorije, pa on može biti odličan saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma.

Zlatna zrna kukuruza sadrže kalij koji doprinosi održavanju normalnog krvnog tlaka te regulira zadržavanje vode u tijelu, kao i magnezij koji je zaslužan da naši mišići i živci ostanu zdravi i u funkciji. Sadrže i različite vrste vitamina B. Ti su vitamini zaslužni za zdrav metabolizam, a isto tako za izgradnju i razgradnju aminokiselina, ugljikohidrata i masti.

Kukuruz je oslobođen histamina i glutena – što znači da ljudi s netolerancijom na gluten ili histamine mogu bezbrižno u njemu uživati. Zbog toga su isto tako pogodna tjestenina ili pekarski proizvodi od kukuruznog brašna za prehranu s malo ili potpuno bez glutena. Svježi kukuruz isto tako ima jako nizak stupanj kiselosti te ga zbog toga mogu konzumirati osobe koje pate od gihta.

Benefiti za zdravlje

Redovitom konzumacijom kukuruza smanjuje se rizik od kardiovaskualrnih bolesti, apsorpcija kolesterola u tijelu, mogućnost vraćanja hemoroida, kontroliraju se dijabetes i hipertenzija, regulira probava, jačaju kosti, a djeluje pozitivno na kožu i vid.

Iako u kukuruzu možemo uživati kroz cijelu godinu, onaj koji je ubran i kojega jedemo u kasno ljeto najbolje prija našem nepcu i sadrži najviše hranjivih tvari. U nastavku donosimo nekoliko recepata.

image

Redovitom konzumacijom kukuruza smanjuje se rizik od kardiovaskualrnih bolesti

Pixabay
image

Zlatna zrna kukuruza sadrže kalij, magnezij i različite vrste vitamina B

Pixabay
image

Kukuruz je namirnica koja se može pripremati na veliki broj načina

Pixabay

Salata s grilanim kukuruzom

Sastojci:

2 svježa klipa kukuruza šećerca

1 žličica soli

5 žlica maslinovog ulja

8 žlica soka od limete

½ žličice mljevenog kima

1 avokado izrezan na kockice

220 g cherry rajčice prepolovljene

45 g crvenog luka, sitno nasjeckanog

30 g korijandera, nasjeckanog

¼ žličice papra

Priprema:

Roštilj očistite i pripremite za izravno kuhanje na umjerenoj vatri, oko 180 stupnjeva. Kukuruz premažite s 2 žlice maslinovog ulja i začinite s 1/2 žličice soli. Pecite ga na izravnoj, srednje jakoj vatri, zatvorenog poklopca, dok se ne zažari i kukuruz ne omekša. To će trajati 10-15 minuta. Povremeno okrećite kukuruz. Kukuruz maknite s roštilja i ostavite da se malo ohladi. Izrežite zrna kukuruza iz klipa i stavite u veliku posudu. U zasebnoj zdjeli umutite preostalo maslinovo ulje, sol, sok limete, kim i papar. Stavite sa strane. Dodajte avokado, rajčice, luk i korijander u posudu s kukuruzom te prelijte preljevom. Nježno promiješajte. Poslužite odmah.

Varivo od ječma i kukuruza

Sastojci:

150 g pancete, narezane na kockice

50 g ječma

2 krumpira, narezana na kocke

1 mrkva, narezana na kolutiće

100 g korijena celera, oguljenog

2 režnja češnjaka, usitnjena

50 g kukuruza šećerca

1 žlica svježeg peršina, usitnjenog

sol

papar

Priprema:

Pancetu ili suho meso po vašoj želji stavite kuhati u hladnu vodu. Ječam nekoliko puta namočite i odbacite vodu pa ga još properite pod mlazom hladne vode. Kad mislite da je panceta otprilike na pola kuhana, u vodu dodajte ječam. Dodajte i krumpir narezan na kocke, kolutiće mrkve, usitnjeni češnjak i šnitu celera. Poklopite i kuhajte 30 minuta. Na masnoći pirjajte sitno nasjeckani luk. Kada luk počne rumeniti, dodajte mu koncentrat rajčice i sve skupa još kratko popržite pa dodajte mljevenu papriku. Kratko promiješajte i ubacite u ječam. Varivo posolite i popaprite prema ukusu. Dodajte sitno nasjeckani peršin i kukuruz šećerac te kuhajte do 30 minuta.

Torta od kukuruznog brašna i jabuka

Sastojci:

Biskvit

100 g maslaca

60 ml ulja

120 g kiselog vrhnja

220 g šećera

6 jaja

150 g kukuruznog brašna

150 g brašna (može i rižinog ili bezglutenskog)

3 limuna (sok i korica)

2 žličice praška za pecivo

Dekoracija

2 jabuke

1 žlica maslaca

1 žlica šećera

šećer u prahu, za posipanje

Priprema:

Stavite grijati pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte maslac i ulje sa šećerom te postupno dodavajte jedno po jedno jaje. Umućenoj smjesi dodajte kukuruzno i drugo brašno s kojim ste prethodno pomiješali prašak za pecivo. Dodajte kiselo vrhnje, limunovu koricu i sok te sve dobro promiješajte. U kalup za pečenje, koji ste prethodno premazali maslacem, ulijte pripremljenu smjesu. Jabuke narežite na manje komade i kratko pržite na maslacu sa šećerom. Nakon toga ih rasporedite po vrhu tijesta. Kolač stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 45 minuta. Nakon pečenja, isključite pećnicu, ali ostavite kolač unutra još 15 minuta s blago otvorenim vratima da se lagano hladi. Prije posluživanja, pospite kolač šećerom u prahu. (ZT)

20.09.2025., 09:59h
:
Zadarski tjednik
20. rujan 2025 10:01