Pogled sa zemljišta na Područnu školu Petra PreradovićaAndrea Kršlović
StoryEditor
PISMO ZABRINUTOG ČITATELJA

Dječje igralište u Kožinu postaje dijelom gradilišta Nadbiskupije

Dajmo djeci prostor za zabavu, neka uživaju u slobodnoj igri i bezbrižno odrastaju na svježem zraku. Kad god smo u mogućnosti, pružimo im priliku da mogu slobodno istraživati i uživati u prirodi, da imaju priliku vratiti se kućama s hlačama uprljanima od blata

Dobili smo pismo čitatelja koji je izrazio želju da ostane anoniman, a čiji su podatci poznati redakciji. Sadržaj pisma odnosi se na nedavno uklanjanje dječjega igrališta u Kožinu, bez ikakve prethodne ili naknadne obavijesti mještanima o istome.

Ova situacija izazvala je zabrinutost među mještanima koji su razočarani takvim postupkom, ali i nezadovoljni jer su njihova djeca ostala bez prostora za igru. Važno je napomenuti da u Kožinu postoji uređeno dječje igralište, no ono se ne nalazi u središtu mjesta, pored Osnovne škole kao ovo uklonjeno igralište. U nastavku prenosimo pismo našega čitatelja u cijelosti:

image

Dio zemljišta na kojem je do nedavno bilo postavljeno dječje igralište

Andrea Kršlović
- U Kožinu nasuprot Područne škole Petar Preradović nalazi se stara župna kuća u trošnom stanju, u čijem je dvorištu bilo smješteno dječje igralište, koje je prije nekoliko mjeseci uklonjeno. Nas mještane nitko nije upozorio da će uopće doći do uklanjanja igrališta te nigdje u blizini nije postavljena nikakva obavijest o tome zašto se igralište uklanja. U dvorištu je ostavljena stara tabla vezana uz sigurnost djece, što nam daje nadu da će se igralište ipak vratiti jer u tom dijelu Kožina nemamo nijedno javno dječje igralište. Naša djeca vape za prostorom za igru i druženje. Mi stariji očito zaboravljamo da smo nekad bili mali kao oni i željni igre, prostora i prijatelja..., napisao nam je čitatelj.

Osim toga, mještani su nam ispričali kako su se nadali da će i Mjesni odbor Kožino poduzeti nešto po tom pitanju, ali zasad još nema pomaka.

Prema informacijama Državne geodetske uprave, zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra, radi se o broju katastarske čestice 708 u katastarskoj općini 334634 Diklo. Na adresi Put Zgona 6, 23231 Kožino, na ukupnoj površini zemljišta od 576 m2, nalazi se zgrada mješovite uporabe čija površina iznosi 109 m2, dok je ukupna površina dvorišta 467 m2, a u tome dvorištu godinama je bilo postavljeno dječje igralište. U posjedovnici je navedena crkva svetog Mihovila, a u vlastovnici Rimokatolička vjerozakonska zaklada Zadar.

Što kaže Zadarska nadbiskupija?

Kako bismo osigurali točne i provjerene informacije za naše čitatelje, izravno smo kontaktirali Zadarsku nadbiskupiju. Mještani zaslužuju pouzdane informacije, a naš cilj je pružiti im cjelovitu sliku o onome što mogu ili, u ovom slučaju, ne mogu očekivati. Odgovor Nadbiskupije prenosimo u cijelosti:

image

Stara župna kuća koja uskoro ide u proces rekonstrukcije

Andrea Kršlović
- U tijeku su pripremne radnje za početak građevinske obnove župne kuće u Kožinu. Uskoro će prostor na kojemu je bilo dječje igralište biti dijelom gradilišta te rekonstrukcije, pa je zbog sigurnosti djece i zakonskih zahtjeva kada se poduzimaju građevinski radovi, neophodno učiniti da ta lokacija ne bude dječje igralište i da se osigura potrebna sigurnost u okruženju, naveli su.

Putem direktnoga kontakta s Nadbiskupijom, nastojali smo pružiti transparentnost da bismo informirali javnost o svemu što je relevantno za našu lokalnu zajednicu, kako bi se na koncu uklonila nagađanja, ali i dezinformacije vezane uz ovaj slučaj.
No, nismo dobili odgovore na pitanja vezana uz eventualno vraćanje igrališta u navedeno dvorište, kao i vremenski okvir u kojem mještani mogu očekivati tu promjenu. Također, nismo dobili cjelovite informacije o namjeni rekonstrukcije župne kuće, u vidu toga koja će joj svrha biti u budućnosti. Nadamo se da će Nadbiskupija u dogledno vrijeme pružiti potrebne informacije svojim župljanima u Kožinu.

Hoće li Grad Zadar reagirati?

U neposrednoj blizini ovoga zemljišta nalazi se Područna škola Petra Preradovića (Kožino), a vlasnik tri parcele netom uz školu je Grad Zadar (brojevi katastarskih čestica su: 720/3, 720/4, 720/5). Iz toga razloga poslali smo upit pročelniku Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, kako bismo dobili informaciju o tome, s obzirom na relativno novonastalu situaciju, planira li Grad Zadar na tih ukupnih 237 m2 postaviti barem osnovno dječje igralište. Unatoč našim nastojanjima, moramo konstatirati da smo do zaključivanja članka ostali bez odgovora iz Grada.

Dajmo djeci prostor za igru

Dakle, kako nam je potvrđeno, uskoro počinje građevinska obnova župne kuće u Kožinu, što objašnjava uklanjanje igrališta iz sigurnosnih razloga. Međutim, trenutno nije poznato postoji li finalizirani projekt za tu rekonstrukciju, niti je poznato kada će se točno započeti radovi i koliko dugo će otprilike trajati. S obzirom na to da je dječje igralište već mjesecima uklonjeno, mještani su mogli već očekivati da su građevinski radovi u tijeku.

Podrazumijeva se da Nadbiskupija nipošto nije obvezna imati javno dječje igralište na svome zemljištu, ali s obzirom na to da je igralište tamo bilo postavljeno dugi niz godina, bilo bi u najmanju ruku korektno i respektabilno da su mještani bili obaviješteni o uklanjanju, ili da su barem dobili informaciju o tome hoće li dječje igralište postojati na tom mjestu u budućnosti.

image

Na zemljištu je ostala tabla upozorenja sa sigurnosim smjernicama

Andrea Kršlović
Nedavno izglasavanje Gradskoga proračuna rezultiralo je odbijanjem amandmana Akcije mladih koji je bio vezan uz obnovu dječjega igrališta na Putu Petrića. I ovaj rezultat implicira da se ne može očekivati da će vlasti poduzeti mjere kako bi osigurale dječje igralište na spominjanome području.

Imamo nekoliko sadržajno vrijednih i sigurnih dječjih igrališta poput onih na Višnjiku i u Vruljici, ali to ne znači i da druga manja uređena dječja igrališta nisu potrebna.

Zašto ne bismo njegovali i mogućnost igranja u kvartovima kao nekada? Načini novogradnje nam nažalost to ne dopuštaju jer izgleda da smo zaboravili na pojam dvorišta i okućnice, ali... Time bi se djeci osigurao prostor za interakciju, druženje i igru u blizini lokacije stanovanja, čime bi se istovremeno smanjila ionako pretjerana upotreba digitalnih uređaja. Osim toga, neminovno bi se olakšalo zaposlenim roditeljima da ne gube svoje već ionako ograničeno slobodno vrijeme na vožnju do dječjega igrališta. I na traženje parkinga, što ćemo spomenuti, ali se ovom prilikom nećemo doticati te same po sebi dovoljno kompleksne teme.

Dajmo djeci prostor za zabavu, neka uživaju u slobodnoj igri i bezbrižno odrastaju na svježem zraku. Kad god smo u mogućnosti pružimo im priliku da mogu slobodno istraživati i uživati u prirodi, da imaju priliku vratiti se kućama s hlačama uprljanima od blata.

30.05.2023., 09:31h
24. travanj 2024 01:27