8649
Luka Jeličić
StoryEditor
Neuspješni pokušaj krađe i prevare

Državljanka Paragvaja u Zadru pokušala podignuti novac na bankomatu s ukradenom karticom, uhićena je

Sumnjiči se da je u 22. lipnja 2023. godine u Zadru u Ugljanskoj ulici otuđila mobitel s dokumentima i bankovnom karticom s PIN brojem, 66- godišnje vlasnice, nakon čega je s otuđenom karticom, na bankomatu u Zadru, neovlašteno pokušala podignuti novac u čemu nije uspjela

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave zadarske evidentirane su 2 teške krađe, 2 krađe, 1 narušavanja javnog reda i mira te 17 prometnih nesreća u kojima su dvije osobe teže te je jedna osoba lakše ozlijeđena.

S ukradenom karticom pokušala podignuti novac na bankomatu

Policijski službenici Policijske postaje Zadar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 54-godišnjom državljankom Paragvaja koju se sumnjiči za krađu i pokušaj računalne prijevare. Sumnjiči se da je u 22. lipnja 2023. godine u Zadru  u Ugljanskoj ulici otuđila mobitel s dokumentima i bankovnom karticom s PIN brojem, 66- godišnje vlasnice, nakon čega je s otuđenom karticom, na bankomatu u Zadru, neovlašteno pokušala podignuti novac u čemu nije uspjela.  Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 54-godišnjakinje nadležnom državnom odvjetništvu podnosi se  kaznena prijava zbog sumnje da je počinila kaznena djela krađa i računalna prijevara u pokušaju.

Kako bi spriječili veću štetu u slučaju krađe ili gubitka kartice, policija savjetuje građane da ne zapisuju PIN broj na karticu i da ga ne čuvaju uz karticu u novčaniku. Najbolje bi bilo zapamtiti PIN broj i ne ga dijeliti s drugim osobama. Građanima se također savjetuje da ne otkrivaju svoj PIN broj pri kupnji stvari putem interneta, telefona ili pošte. Ukoliko se dogodi da građani izgube karticu ili im je netko ukrade, trebali bi odmah kontaktirati svo u banku i blokirati karticu kako bi zaštiti svoj novac i spriječili neovlaštenu uporabu kartice.

Nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari

Policijski službenici Službe kriminalističke policije, Odjela organiziranog kriminaliteta, terorizma i ekstremnog nasilja, dovršili su kriminalističko istraživanje nad dva hrvatskih državljana u dobi od 44 i 30 godina te dva hrvatska državljanina u dobi od 26 godina, koje se sumnjiči za  nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Naime, 26-godišnjaka se sumnjiči da je zajedno s drugim 26- godišnjakom, u ožujku ove godine, na zadarskom području za iznos od više stotina eura, 44–godišnjaku prodao dvije puške vojnog porijekla s pripadajućim okvirima i streljivom. Također ga se sumnjiči da je u rujnu prošle godine neovlašteno nabavio vatreno oružje A kategorije, koje je građanima zabranjeno posjedovati, nakon čega ga je predao na čuvanje i u neovlašteni posjed 30-godišnjaku. Tijekom kriminalističkog istraživanja, temeljem naloga nadležnog suda, na širem zadarskom području obavljene su pretragom doma i drugih prostorija koje osumnjičenici koriste, te su  policijski službenici kod 44-godišnjaka pronašli zračnu pušku, 500 komada diabola, plinski revolver, 8 komada streljiva za plinski pištolj te 85 komada raznog streljiva. Nadalje, kod 30-godišnjaka, tijekom pre rage pronađeno je 11 komada lovačkih patrona. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv osumnjičenih je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava zbog kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, nadležnom sudu u Zadru, protiv 44-godišnjaka podnosi se i optužni prijedlog.

Teška krađa

U vremenu od 04. do 07. kolovoza u Viru nepoznati počinitelj je provalio u kozmetički salon u vlasništvu 48-godišnjakinje, odakle je otuđio novac Materijalna šteta je preko tisuću eura, a protiv nepoznatog počinitelja je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog teške krađe. S nedjelje na ponedjeljak, 06./07. kolovoza u Biogradu nepoznati počinitelj je provalio u vanjsku vitrinu trgovine u vlasništvu 48-godišnjakinje, odakle je otuđio razne sunčane naočale i boce alkoholnog pića. Materijalna šteta je više stotina eura, a protiv nepoznatog počinitelja je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog teške krađe.

Krađa

U vremenu od 05. do 07. kolovoza u Zatonu nepoznati počinitelj je s automobila 49-godišnjeg državljanina Njemačke otuđio krovnu kutiju s raznim osobnim predmetima. Materijalna šteta je nekoliko tisuća eura, a protiv nepoznatog počinitelja je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog teške krađe.

Jučer, 07. kolovoza u Zadru u Ulici Akcije Maslenice nepoznati počinitelj je otuđio torbicu s novčanikom, u vlasništvu 20-godišnje državljanke Njemačke. Materijalna šteta je nekoliko stotina eura, a protiv nepoznatog počinitelja  je nadležnom državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.

U prometnim nesrećama teže ozlijeđene dvije osobe

Jučer, 07. kolovoza oko 10.50 sati u Biogradu u Ulici fra Lina Pedišića dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena. Prema rezultatima očevida, sumnja se da je do nesreće došlo kada je 27-godišnji hrvatski državljanin upravljao kombijem zadarskih registracijskih oznaka, započeo vožnju unatrag, bez da se prethodno uvjerio da navedenu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu te je stražnjim dijelom vozila udario u 72-godišnju pješakinju. Ozlijeđenoj pješakinji pružena je liječnička pomoć u biogradskoj bolnici, gdje su joj konstatirane teške tjelesne ozljede. Protiv 27-godišnjeg vozača, policija će podnijeti kaznenu prijavu zbog kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.  

Jučer, 07. kolovoza u 12.55 sati u Zadru na Gaženičkoj cesti dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba teže ozlijeđena Prema rezultatima očevida, do prometne nesreće je došlo kada je 45- godišnji hrvatski državljanin, upravljao kombi vozilom zagrebačkih registarskih oznaka i zbog neprilagođene brzine te osobinama i stanju kolnika, u zavoju izgubio nadzor nad vozilom, uslijed čega prešao na prometnu traku namijenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smjera gdje dolazi do udara u prednji dio autobusa zadarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 48- godišnji hrvatski državljanin. U prometnoj nesreći teške tjelesne ozljede zadobio je 45-godišnji vozač kombi vozila, te mu je liječnička pomoć pružena u Općoj bolnici Zadar. O prometnoj nesreći, policija će  dostaviti izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

08.08.2023., 11:48h
05. svibanj 2024 21:43