Župan Božidar LonginFilip Brala
StoryEditor
Konferencija Zadarskog tjednika

Longin: Za brendiranje Županije kao eno-gastro destinacije Pag je iznimno važan

Logično je da smo naslonjeni na prirodna bogatstva i da od toga želimo napraviti bolji život. No, Pag nudi i druge turističke proizvode, sa svojom kulturnom baštinom ima uistinu jako puno za ponuditi. Poznat je u svjetskim razmjerima - po paškoj čipki, siru, gastronomskim posebnostima..., kazao je Glavina i istaknuo da je fokus poboljšanje kvalitete života, ali bez ugrožavanja prirodnih resursa

Započela je regionalna konferencija "Turizam 365 - održivost i inovativnost otoka Paga" Zadarskog tjednika u Kneževnom dvoru u gradu Pagu.

Nakon uvodnih riječi moderatorice Majde Mikulandre, direktorica i glavna urednica Zadarskog tjednika, Jasna Rumora pozdravila je sve prisutne, a posebno župana Zadarske županije gospodina Božidara Longina, državnog tajnika u Ministarstvu turizma i sporta gospodina Tončija Glavinu, ravnatelja Uprave za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU gospodina Dominika Paparića, gradonačelnika Grada Novalje gospodina Ivana Dabu, načelnika Općine Kolan gospodina Šimu Gligoru, predsjednicu Gradskog vijeća Grada Paga gospođu Jasnu Magaš te ostale načelnike, direktore i predstavnike gospodarstva i udruga.

image

JASNA RUMORA, DIREKTORICA I GLAVNA UREDNICA ZADARSKOG TJEDNIKA

Filip Brala

- Zadarski tjednik kao lokalni medij, a i šire - jer je portal vlo dobro čitan po cijeloj Europi, SAD-u i šire u regiji, u svom sadžaju nastoji imati sve bitne teme, događaje i projekte koji su značajni lokalnoj zajednici i cijelom društvu. Izvještaji i teme s i o otoku Pagu često su na stranicama Tjednika. Jer Pag to i zaslužuje. Otok Pag poznat je po svojoj ljepoti, bogatoj kulturnoj baštini, prirodnim posebnostima, svojstvenoj gastronomiji i autentičnim proizvodima.... Jedinstven je i poseban, mijenja raspoloženje na bolje čim pređete most ili zakoračite iz trajekta na Žigljenu, kazala je Rumora istaknuvši da je na nama da prepoznajemo i razvijamo sve potencijale i prilike kako bismo sačuvali kulturne i društvene vrijednosti zajednice, biološku raznolikost i bogatsvo prirode i ugradili ih u sustave na kojima se temelji život i dobrobit lokalnog stanovništva te pružaju ugodan boravak i doživljaj gostima i posjetiteljima otoka.

- Na nama je da osiguramo i sačuvamo vrijednosti koje smo dobili u nasljeđe i koje ćemo ostaviti budućim generacijama, a upravo su konferencije značajne za povezivanje institucija i sudionika, na kojima se otvaraju mogućnosti novim suradnjama, dogovorima i idejama, naglasila je Rumora te se zahvalila svim pokroviteljima i sponzorima koji su omogućili ovu konferenciju, kao i svim sudionicima na kooperativnosti i susretljivosti.

image

JASNA MAGAŠ, PREDSJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PAGA

Filip Brala

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Paga, Jasna Magaš istaknula je da je turizam najvažnija gospodarska grana na otoku te da je osnovni cilj što više produljiti turističku sezonu.

Tonći Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta, iskazao je zadovoljstvo što na našoj konferenciji može dati presjek svega onoga što rade, izložiti strategije i zakon o turizmu koji određuju u kojem će se smjeru razvijati turizam.

- Pag može biti mikrokozmos onoga što bismo mogli i htjeli napraviti u budućnosti. U procesu smo repozicioniranja turizma, Hrvatska nije i ne može biti destinacija masovnog turizma, mi smo jedina zemlja u Europi koja na ovako malo stanovnika ima ogroman broj turista, moramo imati na umu geografska, gospodarska i druga ograničenja. Otok Pag posljednjih 20-ak godina napravio je velik iskorak. Logično je da smo naslonjeni na prirodna bogatstva i da od toga želimo napraviti bolji život. No, Pag nudi i druge turističke proizvode, sa svojom kulturnom baštinom ima uistinu jako puno za ponuditi. Poznat je u svjetskim razmjerima - po paškoj čipki, siru, gastronomskim posebnostima..., kazao je Glavina i istaknuo da je fokus poboljšanje kvalitete života, ali bez ugrožavanja prirodnih resursa.

image

DRŽAVNI TAJNIK TONČI GLAVINA

Filip Brala

Turističke zajednice dobile su, nastavio je, prema novom zakonu o turizmu, veću odgovornost i ovlasti, imaju novu obvezu studije prihvatnih kapaciteta i planove upravljanja. U skladu s tim, u mogućnosti su oblikovati smjerove rada.

- S obzirom na to da turisti otok Pag promatraju kao jednu cjelinu, bilo bi logično da se plan radi na razini cijeloga otoka. Naš je izazov u narednih godinu i pol pripremiti, na razini destinacija, planove i definirati svoju budućnost. Sada je prilika da međusobnu suradnju još jačate i da dokumente napravite zajedno, predložio je Glavina.

- Destinacijsko upravljanje postalo je stvarnost. Oni koji ostaju autentični uvijek su najbolji, zaključio je na kraju.

image

Konferencija Zadarskog tjednika

Filip Brala

Božidar Longin pozdravio je prisutne, čestitao na organizaciji konferencije te naglasio da je tema jako važna i aktualna.

- Meni je uvijek drago doći na Pag, drugačije se diše. Otok Pag je specifičan, jedan je od najvećih naših otoka. Poseban je, osim po kulturnom bogatstvu, i po tome što ima dobru povezanost što je dobra podloga za stvaranje turističke ponude. Na Pagu se stanovništvo ne bavi samo turizmom, već nastavlja tradiciju predaka, primjerice proizvodi paški sir, a imamo i druge delicije. Za brendiranje Županije Pag je jedno od najvažnijih mjesta. Trudimo se brednirati županiju kao eno-gastro destinaciju. Zajedničkim promišljanjem povećat ćemo spoj turizma i gastronomije. Moramo pristupiti analizi prednosti i mana turizma; turizam je vrlo brz i lako nabuja i krene gušiti ostale gospodarske djelatnosti, a da ne govorimo o utjecaju na okoliš, skromnu infrastrukturu za toliki broj ljudi i na kvatitetu života lokalnog stanovništa. Ovaj lijepi okoliš, ovo divno more posudili smo od svojih djedova i moramo ga ostaviti svojim unucima, kazao je Longin dodavši da su dugoročnost i odživost ključni pojmovi našega razvoja.

25.04.2024., 10:58h
05. svibanj 2024 10:07