Kažimir Škrbić
StoryEditor
TURISTIČKI BAROMETAR PRVOG KVARTALA 2024.

Zadarska županija uzela 6 % svih noćenja u Hrvatskoj u prvom kvartalu 2024.

U Zadarskoj županiji u tri mjeseca bilo je 55.673 gostiju i 182.519 noćenja, od čega 36 % rasta stranaca

U Hrvatskoj je broj dolazaka turista u razdoblju siječanj-ožujak iznosio 1,1 mil. (indeks 116), uz 3 mil. sveukupnih noćenja (indeks 115). U Zadarskoj je županiji u isto vrijeme zabilježen rast od čak 26%, pri čemu je domaćih noćenja bilo 9,6% više a stranih čak 36% više. Time je Zadarska županija uzela 6% svih noćenja u zemlji u ovom razdoblju. Malo ako uzimamo preko 15% udjela u ljetnim mjesecima, ali više nego inače što ipak potvrđuje da se ekstremna sezonalnost blago ali stalno smanjuje.

image

Nautika je jak adut Zadarske županije

Denis Perčić

Rast koji je očekivan

Treba odmah reći da iznenađenja nema, niti kada je u pitanju hrvatski turizam u cjelini, a niti zadarski, i da su ove stope rasta očekivane. Naime, lani je Uskrs padao u travnju, pa je ožujak bio tanak, a ove godine s Uskrsom koncem ožujka u ožujku je zabilježen rast noćenja od 30%, u Zadarskoj županiji 40%, a samih stranih gostiju 53%. Zato će brojke u travnju “šepati”. Također valja reći da će svibanj biti pun skokova ali će problematičan biti lipanj. Jer s ranim Uskrsom Tijelovo i Duhovi su u svibnju, a u nekim njemačkim zemljama i Austriji su praznici. Generalno, hrvatskom turizmu odgovara kasniji Uskrs jer on na godišnjoj razini osigura veći predsezonski promet. S ranim Uskrsom kao ovogodišnjim konkuiraraju nam još i zimovališta i skijališta, a s Duhovma u lipnju uvijek stiže više gostiju nego u svibnju.

Poanta je dakle u ožujku s rastom od 30% u komercijalnom smještaju, te 23 u nekomercijalnom. Lavovskih 30% uz rast od gotovo 70% odradila je u ožujku Istra, a s 40% rasta slijedio Kvarner u opsegu do 18 posto turizma u ožujku, dok je Splitsko- dalamtinska županija rasla “svega” 11%, a Zagreb 3%, a ni Dubrovnik s 2,5% nije puno bolje prošao, dok je zadarskih gotovo 40% rasta razlog da je ovdje ostvareno 6,8% svih noćenja.

I u zbiru tromjesječja Istra i Kvarener su vodili a pridruži se i Zagreb, a ispred zadarske županije su tad i Splitsko-dalmatinska kao i Dubrovačko-neretvanska županija, a riječ je periodu kada turizmom vladaju hoteli, a znamo koliko ih je u ovoj županiji.

Vrijedno je što u tom periodu svoj udjel ima i kontinentalna Hrvatska (gledana zborno ali bez Zagreba) pa je s prvim kvartalom gotovo na 14% svih noćenja.

Zadar u top odredištima

U najsnažnijim odredištima prvog kvartala Zadar je sedmi (samom ožujk osmi), a rang lista je standardna s prednošću Zagreba kojeg slijede Rovinj, Dubrovnik, Opatija, Split i Poreč, a što bi odgovaralo i rasporedu rasoloživih i otvorenih hotela. Sam Zadar je u kvartalu odradio preko 103 tisuće noćenja ili gotovo dvije trećine svega u županiji, od čega je preko 60% ostvareno u hotelima. Takav Zadar je domaćim gostima bio šesto najdraže odredište a strancima osmo iako su stranci ostvarili više noćenja (63 tisuće). Osim Zadra spomenuti je tek Vir kao predvodnika tzv. nekomercijalnog smješaja.

image

Ni plaže nisu samo za kupanje

Zadarski tjednik arhiva

Kvartal po zemljama i vrstama smještaja

Kada su zemlje u pitanju ovo je period kada domaći gosti ipak čine 32% prometa, a slijede ih najvjerniji te bliski odnosno Slovenija i Njemačka (po 9%), Austrija, BiH, Italija,... Kad su u pitanju stope rasta imamo nevjerojatnih preko 150% rasta s Kosova, ali tu valja računati, slično Ukrajini posljednjih godina, masu onih koji stižu zbog posla, a ne turizma. Van toga najviše odnosno 140% rasla je Slovačka, pa je povratak kineskih gostiju, a oko 50 ili više posto su nam Nijemci, Austrijanci, Mađari, Česi,..

Ovo je vrijeme “organiziranog smještaja” odnosno od 2,8 milijuna noćenja u kvartalu 1,7 milijuna ostvareno je u hotelima (rast 18%) u kojima je realizirano 61% svih komercijalnih noćenja, dok su posteljama ekstremno dominantni apartmani, što ih statistika samo zove obiteljski smještaj, bili na 23% (rast 7%), a oko 300 tisuća noćenja ostvario je tzv ostali smješiaj gdje su hosteli, apartmanska naselja i apartmani i sobe kada se vode kao trgovačka društva, a makar sa 150 tisuća noćenja valja zabilježiti kampove sa 73% rasta. Nama značajna nautika tek se zahuktava sa 20.000 noćenja u čarteru i uz 10% rasta.

Ohrabrujuća Zadarska županija

Kazali smo kako je u Zadarskoj županiji u tri mjeseca bilo 55.673 gostiju i 182.519 noćenja uz 26% rasta od čega 36% rasta stranaca pri čemu je uz Istru ovdje rast bio najveći. Sam ožujak sa 30.727 gostiju i 100.361 noćenja odradio je oko 60% svega sa 40% rasta i to mahom sa zadnjim tjednom.

Sve su dosadašnje brojke makar i očekivane svakako ohrabrujuće za nadolazeću sezonu.

16.04.2024., 11:46h
DAMIR MARIČIĆ
29. travanj 2024 19:48