<p>Gradonačelnik Branko Dukić</p>
Gradonačelnik Branko DukićLinda Vidović
StoryEditor
KOLEGIJ GRADONAČELNIKA

Grad Zadar ukida prirez i ne podiže stope poreza na dohodak

Iznoseći Prijedlog Proračuna Grada Zadra za 2024. godinu, Dukić je kazao kako nisu povećavali stope poreza na dohodak te da će se iste zadržati na postojećim razinama

U utorak, 28. listopada u 10 sati održan je javni Kolegij gradonačelnika. Na dnevnom redu bio je Prijedlog Proračuna za 2024. godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu, Prijedlog o novim kolektivnim ugovorima u komunalnim tvrtkama, ustanovama i JVP Zadar te Prijedlog Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Zadra.

Bez povećanja poreznih stopa

Iznoseći Prijedlog Proračuna Grada Zadra za 2024. godinu, Dukić je kazao kako se stope poreza na dohodak neće povećavati, unatoč zakonskoj mogućnosti povećanja za dodatna 3, odnosno 4,5 %.

- Ostaje nepromijenjen i porez na kuće za odmor, kao i paušalni porez za iznajmljivače u turizmu od 39 eura. Od 1. siječnja 2024. godine ukida se prirez koji je do sada u Zadru iznosio 12 %. U ovome vremenu prioritet je što bolji standard građana i zato zbog inflacije nećemo predlagati povećanje poreznih stopa, već ćemo smanjenim poreznim stopama povećati plaće, navodi gradonačelnik te dodaje:

- Na računima građana s bruto plaćom od 1000 eura, ostat će u prosjeku 93 eura  više na godišnjoj razini. Na računima građana s plaćama od 1500 ostat će u prosjeku 363 eura, dok će na računima građana s bruto plaćom od 2000 eura, ostati u prosjeku 378 eura više na godišnjoj razini.

Dukić je istaknuo kako se ovim uvjetima podiže i konkurentnost zadarskog gospodarstva na tržištu rada. Bit će veće plaće liječnika, profesora, učitelja, vatrogasaca, medicinskih sestara, ovisno o njihovoj bruto plaći, i to od 200 pa sve do 1000 eura godišnje.

- Vrijedi istaknuti da će poreznom reformom porasti i neoporezivi dio dohotka  na 560,00 eura što će dodatno povećati plaće građana, ali i smanjiti porezne prihode Grada, riječ je o ukupno 6,5 milijuna eura proračunskih sredstava manje, napomenuo je.

Također, na Kolegiju je rečeno kako je broj zaposlenih u Gradu Zadru blizu 40 000 osoba.

Potpisani su novi kolektivni ugovori

Anita Radetić, zamjenica pročelnika  UO za financije, iznijela je ukupne proračunske brojeve, pri čemu je istaknula kako je povećanje značajno zbog kapitalnih rashoda, odnosno izgradnje DV Smiljevac, Pčelica, Duga. Rečeno je kako su najvećoj mjeri uspješno izvršeni planirani programi izgradnje komunalne infrastrukture, programi u odgoju, obrazovanju, kulturi i sportu.

Socijalni dijalog s predstavnicima sindikata, zaposlenika gradskih ustanova, urodio je novim kolektivnim ugovorima kojima je utvrđen rast plaća i viša materijalna prava zaposlenika u gradskom javnom sektoru i to  Javne vatrogasne postrojbe,  Čistoće, Liburnije, Nasadima, dječjim vrtićima, otkriva Dukić koji je izdvojio nekoliko stavki iz  kolektivnih ugovora koje su potpisali; vrednovanje rada noću, nedjeljom ili tijekom blagdana, kao pripravnost ili dežurstvo, poboljšanje uvjeta za radnike u otežanim okolnostima poput rada na deponiju ili rada na ukopu.

Istaknuto je i povećanje plaće operativnih vatrogasaca.

- Prosječna isplaćena neto plaća operativnih vatrogasaca za listopad 2023.  iznosila je 1282 eura ili u brutu 2076 eura,  dok će  nakon potpisivanja kolektivnog ugovora neto plaća za studeni iznosit 1596 eura ili  u bruto iznosu 2848 eura, naglasio je Dukić.

Prostorni plan

Gradonačelnik je prije svega pozvao sve fizičke i pravne osobe da iskoriste mogućnost slanja primjedbi na prijedlog novog prostornog plana, ali i sudjelovanja na javnoj raspravi koja će se održati 13. prosinca 2023.

- Ovim izmjenama ne širi se područje gradnje, ali se čuva javni prostor i smanjuje betonizacija, ističe Dukić te napominje kako se Prijedlogom jasno opredjeljuje za strože uvjete za izgradnju novih stambenih jedinica, te se podiže koeficijent zelenila, ograničava maksimalan broj stambenih jedinica, ovisno o kvadraturi zemljišta i štiti javni prostor. 

- Potičemo provedbu zelenih politika i definiramo lokacijske uvjete za izgradnju nove zelene urbane transformacije i infrastrukture. Definiramo uvjete za gradnju hotelskih kapaciteta više kategorije čime neposredno utječemo na daljnji razvoj i jačanje turističke destinacije, istaknuo je Dukić.

Darko Kasap, pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra iznio je neke detalje u ovim Izmjenama i dopuni Prostornog plana, pri čemu je naveo da će na 450 m2 bit će moguće izgraditi samo četiri stambene jedinice, a na 600 m2 šest stambenih jedinica.

- Udaljenost od međe se podiže s tri na pet metara, naglasio je Kasap.

Ovim Prostornim planom predviđeno je područje za društvene namijene pa se  na Plovaniji planira graditi novi park i dječje igralište. Također je najavljena i gradnja novih hotela u urbanim zonama.

28.11.2023., 13:45h
LARISA KRIZMANIĆ
04. svibanj 2024 19:19