Nadomak ČavoglavaArhiv Šime ČaviĆ
StoryEditor
DUHOVNO ISKUSTVO - ŠIME ČAVIĆA

USPJEŠNA KRVAVA KALVARIJA HODOČASNIKA Žuljevima, puknućem tetive i gubitkom nokta do duševnog mira...

Cilj hodočašća u Međugorje je obraćenje prijatelja, obitelji i svih s kojima sam bio u kontaktu, kaže nam...

Šime Čavić, 29-godišnjak iz Gravića u Ražancu s trenutačnim boravkom na zadarskog Bilom brigu od subote do subote bio je na hodočašću u Međugorje, svetištu Kraljice Mira, do kojeg je od Zadra propješačio između 320 i 340 kilometara.

- Nakana je bila da svojom žrtvom pješačenja molim Boga i Majku Božju za čudo: obraćenje prijatelja i obitelji, obraćenje svih onih koji su bili sa mnom u bilo kakvom kontaktu, kazao je Šime Čavić.

Šime Čavić je po zanimanju vatrogasac i farmaceut. Aktivni je planinar, a radi kao osobni fitness trener u zadarskom fitness centru Omnia u bivšem Gothamu.

- Uvijek sam imao na umu istinski cilj svog hodočašća i onoga što Gospa želi: promijeniti srce i usmjeriti život prijatelja, obitelji i svih mojih poznanika. Osjećam se ispunjenim. Ako sam samo jednog dotaknuo naplaćen je sav moj trud, rekao je Čavić.

Putem molio i čitao Bibliju

image

ZADAR/MEĐUGORJE, 17.4.2023. Osmodnevno hodočašće 340 km do Međugorja...Pješačenje i željezničkom prugom

Arhiv Šime ČaviĆ

To hodočašće nije nimalo lako. Šime svjedoči kako je odmah nakon kretanja uslijedila prava kalvarija na njegovim nogama.

- Dobio sam 10-ak žuljeva, puknula mi je ahilova tetiva koja prenosi snagu mišića lista na petu. A izgubio sam i upaljeni nokat na palcu. Nisam uopće pomislio odustati već sam sam sebi rekao da ću do Međugorja stići pod svaku cijenu pa makar i četveronoške, uvjerljiv je hodočasnik iz ražanačke župe Gospe Luzarice.

I upravo je tako nekako i došao, na kraju snaga, ali presretan i zahvalan Bogu i Gospi.

Međugorje nije stvar fizičke spremnosti. Međugorje je hrana za dušu...

- Noseći ruksak od 25 kilograma, hodajući na ruti Zadar - Benkovac - Đevrske - Roški slap - Drniš - Čavoglave - Sinj - Trilj - Lovreć - Imotski te Grude - Ljubuški - Međugorje u BiH, molio sam se i čitao Bibliju. Početkom što sam više molio za određene ljude sve me više boljelo, potom je bol bila sve blaža i blaža, kaže Čavić.

Prvi dan nakon 30-ak kilometara hodnja spavao je u vreći, u jednoj napuštenoj kući bez prozora i vrata kod Benkovca.

- Noći su bile hladne i kišne te mi je prijatelj Božo Smolić slijedećih šest večeri pronašao prenoćište, istaknuo je Čavić, dodavši kako je posljednjeg dana propješačio čak 73.000 koraka ili točno 55 kilometara.

Prepreke i kušnje

Zahvalan je prijatelju Boži Smoliću iz Debeljaka koji ga je svakodnevno podupirao na njegovom putu, organizirao spavanja, bio logistika.

- Dakako i svojoj supruzi Klari koja je prezahvalna i dirnuta mojom žrtvom, Božinoj supruzi Marini te svima koji su pomogli na mojem hodočašću, poput Dina i Ivane iz Knina, reći će hodočasnik.

Te riječi podrške ohrabrile su ga da ustraje na putu prema cilju unatoč umoru, preprekama i kušnjama koji su se javljali s vremena na vrijeme.

- Međugorje nije stvar fizičke spremnosti. Međugorje je hrana za dušu, reći će hodočasnik.

Otvorite svoja srca

image

Noga je jedva izdržala

Arhiv Šime ČaviĆ

U Međugorju je sa suprugom Klarom te bračnim parom Smolić, koji su s automobilom došli po njega u Međugorje, posjetio Zajednicu Cenacolo - Bratovštinu “Polje radosti”.

- Zajedno smo slušali svjedočanstva štićenika bratovštine koja su nas iznova dirnula i potaknula neke nove odluke i želje u življenju vlastite vjere i odnosa s drugima, istaknuo je Šime, koji je na Brdo ukazanja u molitvi pješačio sasvim bos.

Šimi Čaviću je cilj prohodati oko 830 kilometara UNESCO-vom zaštićenom rutom Puta Svetog Jakova od Saint Jean Pied de Porta u Francuskoj do Santiago de Compostele u Španjolskoj

“Otvorite svoja srca!” - poruka je koju Marija uvijek daje hodočasnicima. Budite velikodušni prema Bogu. Dopustite mu da promijeni ono što mora promijeniti u vama bez ograničenja jer je hodočašće prigoda da dopustite Gospodinu da djeluje u vašoj duši, poručuje Čavić.

image

Sa suprugom Klarom i supružnicima Smolić u Međugorju

Arhiv Šime ČaviĆ
24.04.2023., 20:37h
VELIMIR BRKIĆ
24. travanj 2024 15:02