Rijetki jubilej, 100 darivanja krvi
StoryEditor
JUNACI MEĐU NAMA: KUKLJIČANIN KRV DAROVAO 100 PUTA

Vremenko Maričić darovao 45 litara krvi i još će darivati...

Darovao sam dosad 45 litra krvi i još ću. Lijepo je pomoći, to je Vremenkova misao vodilja od kada je prvi put dao svojih “čet’ri i po deca”...

Darovana krv je zaista jedan od najljepših darova koje zdrav čovjek može dati bolesnom čovjeku, jer ona vraća zdravlje i spašava život. Takvim darivanjem se može ponositi tek oko četiri posto žitelja Republike Hrvatske. Među njima je i 66-godišnji Vremenko Maričić iz Kukljice na otoku Ugljanu, koji je dosad točno 100 puta darovao krv.

- Prvi puta krv sam dao vrlo kasno. Bilo je to kad sam radio u Bagatu i to kad sam imao 31 godinu života i tako neprekidno punih 35 godina života, kazao je Vremenko Maričić, samozatajni junak među nama, koji je nakon Bagata krv darivao u zadarskoj udruzi Kalelarga, a sada u DDK Kukljica.

Način života koji ispunjava i veseli

image

Vremenko Maričić, samozatajni junak

Vremenko Maričić, prometni tehničar, uz to je i dobro znani meštar od pituranja, savezni i međunarodni ornitološki sudac, član hrvatske i svjetske Ornitološke sudačke organizacije, istaknuti član Udruge za uzgoj i zaštitu ptica Zadar, koji slobodno vrijeme provodi u društvu obitelji i ptica.

- Nama koji smo krv dali na desetine puta darivanje krvi je način života koji nas ispunjava i veseli, reći će Vremenko iz turističko-ribarskog mjesta Kukljice, najpoznatijem po veličanstvenoj crkveno-pučkoj fešti Gospe od sniga, koja se slavi 5. kolovoza.

Hvalevrijedni je primjer sto puta dati krv. Rijetki su oni poput Vremenka, koji imaju snage i strpljenja odvojiti tako puno za druge i to sve potpuno besplatno.

- Ja sam sretan i krv ću darivati sve dok liječnici ne kažu da ne smijem, kaže plemeniti Vremenko, koji ima 0 negativnu krvnu grupu, što znači da krv može dati svima, a primiti može samo 0 negativnu.

Svjetlo u tami i novo rođenje

Darivatelji se odriču svojih 450 mililitara “kapi života”. A nikada ne znaš kada će ti krv zatrebati.

“Prvi puta krv sam dao vrlo kasno. Bilo je to kad sam radio u Bagatu i to kad sam imao 31 godinu života i tako neprekidno punih 35 godina života. Sretan sam i krv ću darivati sve dok liječnici ne kažu da ne smijem" - Vremenko Maričić...

- Darovao sam dosad 45 litara krvi i još ću. Lijepo je pomoći, to je Vremenkova misao vodilja od kada je prvi put dao svojih “čet’ri i po deca”. Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je drugi čovjek - darivatelj krvi.

- Krv je svjetlo u tami i novo rođenje mnogim potrebitima, bolesnima i unesrećenima, navodi Vremenko Maričić.

Kako je rekao Dellen: “Malo dobrote čovjeka prema čovjeku više vrijedi nego silna ljubav prema čovječanstvu.” I što reći Vremenku, kao i svim darivateljima krvi, nego: Hvala velika od srca.

image

Sto puta po 0,45 lit krvi

10.04.2023., 11:18h
VELIMIR BRKIĆ
24. travanj 2024 21:07