Josip Krnčević, direktor Nasadi d.o.o.Doris Babić
StoryEditor
Josip Krnčević, direktor Nasadi d.o.o. Zadar

U tijeku predupisi za grobna mjesta na Novom gradskom groblju

Više je groblja u njihovoj nadležnosti te zbog njihove dislociranosti i različitih potreba za nadogradnjama infrastrukture, potrebno je sve više radne snage

Josip Krnčević, direktor Nasadi d.o.o. Zadar komentirao je gorući problem, situaciju s radnom snagom, posebno s pogrebnicima i ukopnicima. Također, rekao je kako nema dovoljno slobodnih mjesta na groblju u Crnom, na Ploči i na Belafuži te da se zasad ne planira poskupljenje ukopa.

Kakva je situacija s radnom snagom, imate li dovoljno kapaciteta za održavanje groblja i zelenih površina predviđenom dinamikom?

- Održavanje groblja podrazumijeva hortikulturno uređenje groblja, čišćenje i sakupljanje otpada te svih popratnih radnji koje je potrebno odraditi da groblje kao zasebna cjelina može funkcionirati. Pod upravljanjem nas kao tvrtke nalaze se groblja na području grada Zadra, točnije Gradsko groblje, Belafuža, Crno Sveti Nikola, Crno Sveti Petar, Ploča i Kožino.

Samim tim što je više groblja u našoj nadležnosti te zbog njihove dislociranosti i različitih potreba za nadogradnjama infrastrukture, potrebno je sve više radne snage.

I dalje postoji potreba za više pogrebnika i ukopnika

Dugo nije bilo dovoljno pogrebnika i ukopnika, kako je sad?

- Neka od tih radnih mjesta su se popunila, odnosno nedavno smo zaposlili dva ukopnika i jednog pogrebnika. Međutim, s obzirom na prirodu posla i prosječnu dob zaposlenika, nažalost česta su bolovanja, pa time i dalje postoji potreba za više radnika.

Ne planira se poskupljenje ukopa

image

Gradsko groblje Zadar

Ima li dovoljno slobodnih mjesta na groblju u Crnom, na Ploči i na Belafuži?

- Na navedenim grobljima nema dovoljno slobodnih kapaciteta, točnije navedena groblja nemaju u planu širenje. Trenutačno je u fazi izgradnje Novo gradsko groblje na kojem će biti dostatnih kapaciteta.

Koliko je unaprijed potrebno rezervirati grobno mjesto u prosjeku?

- U tijeku su predupisi za grobna mjesta na Novom gradskom groblju. Nema propisanog roka za razervaciju grobnog mjesta.

S obzirom na opći porast cijena, hoće li rasti cijene ukopa i cvijeća u cvjećarnicama?

- Cijena ukopa kao komunalne djelatnosti nije porasla, za sad nema planova za povećanje. Cvijeće u cvjećarnici je dio tržišne djelatnosti i njegovu cijenu diktira cijena nabave. Sukladno povećanjima nabavne vrijednosti cvijeća, ukoliko ih u budućnosti bude, dogodit će se i porast prodajnih cijena.

28.06.2023., 10:37h
05. svibanj 2024 21:05