Tuna, Sushi & Wine FestivalAndrea Kršlović
StoryEditor
NA TRGU PETRA ZORANIĆA OTVOREN - U ŠATORU

FESTIVAL U ZADRU Doživite eksploziju okusa na Tuna, Sushi & Wine Festivalu...

Ukusni eno-gastro trio delicija i popratnih događanja danas je otvorio svoja vrata...

S današnjim danom službeno je otvoren Tuna, Sushi & Wine Festival, koji će se održavati do 22. travnja u šatoru na Trgu Petra Zoranića. Festival je koncipiran na način da se svaki dan kuha tematski, a teme su redom po danima: Primijenjena umjetnost i održivost u gastronomiji (chef Mario Mandarić i kiparica Zvonimira Karavida), Dvi skuše (chef Josip Vrsaljko), Ikejime brancin yakitori (chef Saša Began), Marendin (Hotelijersko turistička i ugostiteljska škola Zadar), Kamenice i pjenušac.

image

Tuna, Sushi & Wine Festival

Andrea Kršlović

Chef Mario Mandarić bio je izuzetno dobro raspoložen, prijateljski nastrojen i odgovarao je na sva pitanja koja su mu postavljena, čak je i sam inicirao razgovore s nekima od nas. Pohvalio je i svoju mentoricu Helenu, s kojom trenutno sudjeluje u emisiji „Ples sa zvijezdama“, te je istaknuo kako imaju vrlo naporne treninge koji traju čak i po 12 sati dnevno. Svima je rado objašnjavao što točno radi dok kuha, na koji način zapravo želi ukazati na održivost u gastronomiji, te je upućivao prisutne u sve detalje. Izrazio je svoje oduševljenje Festivalom i kazao da će svaki dan biti sve zanimljiviji jer se tu okuplja puno kreativnih ljudi.

image

Tuna, Sushi & Wine Festival

Andrea Kršlović

– Raviol je jedno od mojih signature jela koje sam razvijao dosta dugo. Kad god idem na neke manifestacije, uvijek donesem jedno od svojih jela. Posebnost je u tome što je pažnja posvećena detaljima. Raviol je punjen sa škampima, a umjesto u vodi kuhamo ga u ljuski od škampa, tako da je sve zero waste, nema nikakvog otpada, ispričao nam je chef Mario Mandarić.

Puno više slikica možete vidjeti u foto galeriji, klikom na ikonicu neposredno iznad našeg teksta...

Zvonimira Karavida, zadarska kiparica, za ovu je prigodu izradila posebne staklene tanjure na kojima je laserom gravirana mreža zadarskih ulica, a na kojima su servirani ravioli. Chef Mandarić našalio se da „poližemo pijat“ kako bismo bolje vidjeli kreaciju Zvonimire...

image

Tuna, Sushi & Wine Festival

Andrea Kršlović

– Tanjuri su rađeni u tehnici staklene fuzije, bezbojni su, a na njima je laserom gravirana mreža zadarskih ulica. Napravljeni su minimalistički da komplementiraju jelo i da ne oduzimaju vizualnost jela. Kad se jelo pojede, mreža ulica dođe do izražaja. Tanjure sam napravila u suradnji s Jurom Lisakom, koji je već radio mreže, pa smo zajednički došli na ovu ideju, a sam proces izrađivanja jednoga tanjura potraje nekoliko dana, zbog dvodnevnoga pečenja i polusatnoga laserskoga graviranja mreže, kazala je kiparica Zvonimira Karavida.

image

Tuna, Sushi & Wine Festival

Andrea Kršlović

Gastro ponuda je zaista impresivna i raznolika, a kao festivalski favoriti istaknuti su Rimski Branko (rimski njok, ikejime brancin, sporo kuhani jus od brancina, šparoge, kokice od kvinoje), Raviol (raviol s kozicama, kozji sir, jus, sušene pome, ribana smrznuta kamenica), Gof (gof s kremom od krumpira, kelj, crna leća, mileram, limun). Već po navedenome jasno je da postoji širok spektar jela za svakoga, bez obzira na preferencije u hrani – svi mogu pronaći nešto što će zadovoljiti njihov ukus.

image

Tuna, Sushi & Wine Festival

Andrea Kršlović

– Svakako očekujemo jedan iskorak, želimo dati noviju i drugačiju ponudu. Ove godine odlučili smo proširiti segment gastro dijela Festivala van tune i sushija, a kao bazu stavili smo namirnice iz Jadranskoga mora. Kamenica nam je prsitigla iz Stona, a šokirana je na -80 stupnjeva, i ovim putem pozivam sve na panel o jadranskoj kamenici u sklopu Festivala, koji će se održati u srijedu s početkom u 16:30, u suradnji s Marikomerc d.o.o. i Sveučilištem u Zadru, istaknuo je Vedran Veki Božićev iz Picnic mingle & fun.

image

Tuna, Sushi & Wine Festival

Andrea Kršlović

Osim hrane, kokteli su također sjajno i pomno osmišljeni kako bi se upotpunio doživljaj, a svaki koktel ima svoju jedinstvenu kombinaciju okusa. Vedran Božićev nam je naglasio i kako je jedan od koktela serviran u ručnoj rađenoj keramici koja je napravljena u Zadru. Keramika je posvećena puntamiškoj lanterni i zalasku sunca, dva simbola našega grada. Ono što je posebno kod ovoga koktela jest njegova dekoracija – razglednica. Ona se može popuniti potrebnim podatcima i predati osoblju na baru koji će je poslati. Ova razglednica posveta je gradu i poseban detalj kojim se želi ostvariti interakcija s gostima. Na taj način i svi oni koji nisu uspjeli posjetiti Festival mogu saznati nešto novo o gradu i doživjeti ga na drugačiji način.

image

Tuna, Sushi & Wine Festival

Andrea Kršlović

Pohvaljujemo organizatore za trud i angažman oko raznolike ponude na Festivalu, te pozivamo sve da se upute na manifestaciju, isprobaju jela koja im se čine primamljiva, i da ne zaborave ne brojne kutke jer se zaista može pronaći ponešto za svakoga. Kako bi se reklo: „Bacite đir“, uživajte u spektakularnoj harmoniji okusa, uz dobru glazbu i pozitivnu vibru... i dobar Vam tek!

image

Tuna, Sushi & Wine Festival

Andrea Kršlović
18.04.2023., 13:40h
11. svibanj 2025 06:46