Upozorenje za ljubimceLuka Jeličić
StoryEditor
NIJE KASNO DA PRIPAZITE U ŠETNJI

Kućne ljubimce držite podalje stabala crnika na Muraju i Rivi...

Zadnji fortifikacijski prsten oko grada građen je u 16. stoljeću, a sastojao se od visokih bastiona međusobno spojenih kortinama (ravnim zidnim platnom), i upravo je tu nastao prvi zadarski drvored koji se spominje 1857. godine dok je Zadar još bio grad-tvrđava...

U sklopu uobičajenog redovitog sezonskog održavanja, drvored stabla crnike na Muraju i Rivi stručnjaci iz Nasada tretirali su protiv nametnika pa se građani upozoravaju da kućne ljubimce neko vrijeme drže dalje od stabala.

"Molimo građane da od 18. listopada do 1.11. drže svoje kućne ljubimce podalje stabala crnika na Muraju i Rivi. Obavljeno je tretiranje protiv štetnika te nije preporučljiv kontakt s korom stabala" navodi se u poruci zalijepljenoj na nekoliko stabala na nedavno obnovljenom Muraju, u centru Zadra.

Malo ih je- da se prisjetimo povijesti - koji ne znaju kako je Zadar grad nastao na prirodnom poluotoku i stoljećima je branjen visokim zidinama. Zadnji fortifikacijski prsten oko grada građen je u 16. stoljeću, a sastojao se od visokih bastiona međusobno spojenih kortinama (ravnim zidnim platnom), i upravo je tu nastao prvi zadarski drvored koji se spominje 1857. godine dok je Zadar još bio grad-tvrđava. Kako podsjećaju na net stranici Nasadi.d.o.o spomenula ga je njemačka spisateljica Ida von Duringsfeld u svom putopisu o proputovanju Dalmacijom, kad spominje ulazak u zadarsku luku.

Dok su uplovljavali u grad najviše je se dojmio krasan drvored velikih stabala na gradskim zidinama, Murajima. Biljnu vrstu ne spominje, ali nije ju ni mogla prepoznati jer ne raste u njenoj domovini. Radilo se o crnikama (Quercus ilex) koje postoje još i danas. Da bi se crnike smatrale velikim stablima moraju imati barem trideset do četrdeset godina, znači da bi one sada trebale imati 170-180 godina. Najveći i najstariji primjerci u drvoredu to i dokazuju. Pazimo naša stabla i čuvajmo Zadar...

image

Muraj -šetnica Zadar

Luka Jeličić
25.10.2022., 11:09h
ZAQDARSKI TJEDNIK
25. travanj 2024 16:01