Alen JuginovićObiteljski Album
StoryEditor
Dr. Alen Juginović s Medicinskog fakulteta na Sveučilištu Harvard

Opuštajuća glazba može pozitivno utjecati na kvalitetu i količinu sna!

Uz glazbu, uvedite dobre navike spavanja, kao što su održavanje redovitog rasporeda spavanja, stvaranje ugodnog okruženja za spavanje, izbjegavanje stimulansa poput kofeina i elektroničkih uređaja prije spavanja...

Slušanje opuštajuće glazbe pred spavanje pokazalo se kao jednostavna i dobra strategija za poboljšanje usnivanja i kvalitete spavanja, iako je vrlo individualan tip glazbe koji pomaže svakoj osobi, ističe mladi dr. Alen Juginović iz Splita, koji je na poziv iz SAD-a postao sastavni dio tima Medicinskog fakulteta na Sveučilištu Harvard.

Različiti ometajući faktori

Naime, san je temeljni fiziološki proces koji je ključan za naše cjelokupno zdravlje i blagostanje.

- Međutim, za mnoge ljude spavanje može biti narušeno različitim faktorima, uključujući stres, anksioznost i poremećaje spavanj, što dovodi do nemirnih noći i jutra s osjećajem pospanosti. Srećom, nedavna su istraživanja otkrila moguće rješenje koje je na dohvat naših prstiju: glazba, započinje dr. Juginović.

Brojna su istraživanja proučavala učinke glazbe na kvalitetu i količinu sna i dosadašnji rezultati su obećavajući. Na primjer, jedno istraživanje pokazalo je da su starije osobe koje su slušale umirujuću glazbu 45 minuta prije spavanja imale poboljšanu kvalitetu spavanja.

Drugo je istraživanje otkrilo da glazba može imati pozitivan utjecaj na san kod osoba s nesanicom, čestim poremećajem spavanja koji se karakterizira poteškoćama u usnivanju ili održavanju spavanja.

Važno je održavati umjerenu glasnoću kako bi se izbjegla nelagoda ili moguća oštećenja sluha...

- Istraživanje je pokazalo da većina studija koje su bile uključene sugeriraju da slušanje glazbe poboljšava kvalitetu spavanja kod osoba s nesanicom. Također, u trećoj studiji je primijećeno poboljšanje u vremenu usnivanja i učinkovitosti spavanja nakon slušanja opuštajuće glazbe tijekom sedam dana, govori dr. Juginović kojeg smo pitali kako zapravo glazba utječe na san.

Auditivna sedacija

- Jedna teorija je da glazba djeluje kao oblik “auditivne sedacije”, pomažući relaksaciji, što može olakšati usnivanje. Također je utvrđeno da glazba utječe na aktivnost moždanih valova, pri čemu je spora i umirujuća glazba povezana s povećanom učestalosti delta moždanih valova, koji su povezani s dubokim snom. Osim toga, glazba je pokazala da potiče proizvodnju endorfina, koji su prirodni kemijski spojevi u mozgu koji smanjuju bol i poboljšavaju raspoloženje, promičući opuštanje i osjećaj blagostanja, tumači mladi liječnik.

Vrsta glazbe i vrijeme slušanja mogu također igrati ulogu u utjecaju na san. Spora i tiha glazba s minimalnim modulacijama ili glazba s ritmičkim uzorkom i tempom od oko 60 do 80 otkucaja u minuti pokazala se najučinkovitijom u poticanju opuštanja i spavanja.

image

Spavanje spavanje

Pixabay Pixabay

- Takva glazba može pomoći usporiti otkucaje srca i disanje, sniziti krvni tlak i smanjiti napetost mišića, što sve može pridonijeti kvalitetnijem snu. Iako je potrebno još istraživanja, čini se da slušanje opuštajuće glazbe najmanje 30-45 minuta prije spavanja može pomoći opuštanju i lakšem usnivanju. Korištenje bijelog šuma (engl. white noise) putem aplikacija na pametnim telefonima (npr. zvuk ventilatora, šum televizora ili radija, zvuk klima uređaja, zvuk valova na plaži) postalo je popularna strategija za poboljšanje spavanja. Međutim, znanstvena dokazanost njegove učinkovitosti je miješana te je potrebno još istraživanja kako bi se utvrdilo je li ovo dobra strategija, posebno jer kontinuirana buka može zapravo smanjiti kvalitetu spavanja, kaže dr. Juginović.

Individualne preferencije

U svakom slučaju, važno je održavati umjerenu glasnoću kako bi se izbjegla nelagoda ili moguća oštećenja sluha. Također je važno napomenuti da se individualne preferencije za glazbu mogu razlikovati, odnosno što djeluje kod jedne osobe možda neće djelovati kod druge.

- Isprobavanje različitih vrsta glazbe i pronalaženje onoga što osobno odgovara Vama ključno je za maksimiziranje potencijalnih benefita glazbe na san, poručuje mladi liječnik.

Spora i tiha glazba s minimalnim modulacijama ili glazba s ritmičkim uzorkom i tempom od oko 60 do 80 otkucaja u minuti pokazala se najučinkovitijom u poticanju opuštanja i spavanja...

Zaključno, glazba može pozitivno utjecati na kvalitetu i količinu sna, pružajući prirodan i neinvazivan pristup poboljšanju spavanja. Znanstveni dokazi sugeriraju da glazba može pomoći opuštanju pred spavanje, što dovodi do boljeg spavanja. Uključivanje opuštajuće glazbe u svoju rutinu prije spavanja i prakticiranje dobrih navika spavanja, kao što su održavanje redovitog rasporeda spavanja, stvaranje ugodnog okruženja za spavanje, izbjegavanje stimulansa poput kofeina i elektroničkih uređaja prije spavanja te vođenje zdravog načina života, može Vam pomoći poboljšati kvalitetu spavanja i općenito Vaše zdravlje...

image

Spavanje spavanje

Pixabay Pixabay
04.05.2023., 13:46h
25. travanj 2024 20:07