Nutella, banana i jagodaAndrea Kršlović
StoryEditor
Trebat će Vam pekač, bazični sastojci i malo dobre volje

Otkrivamo tajnu za pripremu savršeno hrskavih vafla

Bez obzira na to jeste li ljubitelji klasičnih slatkih vafla ili ste skloniji slanim okusima, ovaj će Vas recept zadovoljiti zbog neutralnosti okusa vafla, što ih čini odličnom podlogom za razne kombinacije

Belgijski vafli, engl. waffles, danas su jedni od najpopularnijih i najprepoznatljivijih vrsta vafla diljem svijeta. Mnogi ne znaju da povijest vafla seže u daleku prošlost, kada su čak drevni Grci i Rimljani pripremali svoju verziju ove ukusne poslastice. Ono što mnogi znaju jest to da malo toga može nadmašiti miris i okus neodoljivih svježe pečenih domaćih vafla, hrskavih izvana, a mekanih i prozračnih iznutra. Za ovu kulinarsku avanturu potreban Vam je pekač za vafle, par bazičnih sastojaka koji se mogu pronaći u svakoj kuhinji te malo dobre volje za pripremu.

Bez obzira na to jeste li ljubitelji klasičnih slatkih vafla ili ste skloniji slanim okusima, ovaj će Vas recept zadovoljiti zbog neutralnosti okusa vafla, što ih čini odličnom podlogom za razne kombinacije. Ovaj recept za vafle rezultirat će pripremom osam ukusnih vafla. Međutim, ukoliko pripremate obrok za samo dvije osobe, dozu možete smanjiti na pola kako biste dobili idealnu količinu.

Sastojci za 4 osobe:

2 cijela jaja

260 g brašna

400 ml mlijeka

120 ml biljnog ulja

1 velika žlica bijelog šećera

1 prašak za pecivo

Prstohvat soli

Pola žličice vanilijinog ekstrakta 

Priprema smjese

image

Smjesa ne smije biti pregusta, ali mora biti gušća od smjese za palačinke

Andrea Kršlović
Prije početka pripreme smjese potrebno je staviti grijati pekač za vafle, kako bi imao dovoljno vremena da se zagrije do željene temperature. Ručno umutimo jaja u posudi dok ne postanu pjenasta. Zatim postepeno dodajemo sve ostale sastojke: brašno, mlijeko, biljno ulje, šećer, prašak za pecivo, šećer i vanilijin ekstrakt. Bitno je polako i umjereno dodavati ostale sastojke kako smjesa ne bi imala grudice. Miksamo mikserom sve dok smjesa ne postane homogena i glatka.

Smjesa za vafle trebala bi biti srednje guste konzistencije, dovoljno gusta da se lagano prelijeva s žlice, ali ne bi smjela biti previše tekuća jer se vafel neće moći u potpunosti ispeći. Ukoliko smjesa za vafla djeluje previše gusta, možemo dodati malo mlijeka kako bismo je razrijedili. S druge strane, ako je smjesa previše rijetka, možemo dodati manju količinu brašna kako bismo je zgusnuli.

Pečenje vafla

image

Ravnomjerno rasporedimo smjesu u pekač, pazeći da ne pretjeramo s količinom

Andrea Kršlović
Nakon što smo pripremili smjesu i došli do željene konzistencije, provjeravamo je li se pekač ugrijao. Vafel pekač mora se dobro zagrijati prije nego ulijemo smjesu za vafle. Ukoliko ne pričekamo dovoljno dugo, smjesa će se zalijepiti. Kada je pekač dovoljno ugrijan, to nam pomaže i u stvaranju hrskave vanjske teksture. Kada se pekač ugrijao, potrebno ga je premazati uljem ili uljnim sprejem da se smjesa ne bi zalijepila. Naravno, s uljem ne treba pretjerivati, ali je potrebno temeljito prijeći kistom preko gornjih i donjih ploča vafel pekača.

Potom ulijevamo pripremljenu smjesu u pekač, ravnomjerno je raspoređujući. Ne smijemo pretrpavati pekač smjesom za vafle. Potrebno je uliti dovoljno smjese da prekrije donju ploču, ali ne previše. To će osigurati ravnomjerno pečenje i hrskavu teksturu. Zatim zatvaramo poklopac vafel pekača. Ne preporuča se otvaranje poklopca tijekom pečenja jer to može izazvati gubitak topline i rezultirati manje hrskavim vaflima. Vrijeme pečenja je također važno, peku se svega par minuta dok ne poprime zlatno smeđu boju. Za par minuta provjerimo stanje (2-3 minute), a ukoliko je vafl zlaćane boje, onda je gotov.

Serviranje vafla

image

Kako vafli izgledaju kada su spečeni

Andrea Kršlović
Nakon pečenja, odmah izvadimo vafle iz pekača na tanjur ili rešetke. Pritom obraćamo pozornost na to da ne slažemo vafl jedan na drugi jer i to može uzrokovati gubitak hrskavosti, pa ih radije stavimo na rešetku za hlađenje kako bi zrak mogao cirkulirati. Kada je vafel pečen, pažljivo ga nožićem ili silikonskom lopaticom izvadimo iz pekača, serviramo na tanjur i poslužimo dok je toplo uz priloge po želji. Neki od omiljenih preljeva i dodataka su med, javorovov sirup, svježe voće (posebice banana, malina, jagoda i borovnica), šlag ili čokoladni umak, a mogu se poslužiti i uz standardne namaze kao što su Nutella, Linolada i razne vrste džemova i marmelada.

Uživajte u hrskavim i ukusnim vaflima kao doručku (tada svakako ne zaboravite dodati veću količinu voća zbog zadovoljavanja nutrijenata) ili poslastici tijekom dana (tada slobodno dodajte još malo čokolade - jer bitan je balans).

Dobar Vam tek!

28.05.2023., 12:13h
24. travanj 2024 21:03