Hina/ Damir SenČar
StoryEditor
Ostali stižu početkom 2025. godine

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu

Prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale sletjelo je u četvrtak u Hrvatsku

Pilote će na Plesu pozdraviti članovi hrvatskog državnog vrha, uključujući predsjednika Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Rafalei su poletjeli iz zračne baze u Bordeauxu, a u hrvatski zračni prostor ušli zapadno od Rovinja. Let je trajao sat i 40 minuta. Dovezli su ih hrvatski piloti koji su se za njihovo korištenje obučavali 15 mjeseci.

Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući", priopćio je MORH.

"Dolazak novih borbenih aviona značajan je iskorak prema modernizaciji i jačanju hrvatskih zračnih snaga u zaštiti zračnog prostora te ključni faktor očuvanja sigurnosti Hrvatske u budućnosti, kao i jačanju sveukupne borbene moći Hrvatske vojske. Simbolizira i snažnu suradnju između Hrvatske i NATO saveza u zajedničkom očuvanju mira, stabilnosti i sigurnosti", dodaje se u priopćenju.

Zrakoplovi su stigli dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

Na Plesu je u povodu dolaska novih hrvatskih borbenih aviona previđen svečani program i prelet akrobatske skupine Krila Oluje.

image
Hina/ Damir SenČar
image
Hina/ Damir SenČar
image
Hina/ Damir SenČar

Uz predsjednika, premijera i predsjednika Sabora, nazočnima će se obratiti i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec, načelnik glavnog stožera Tihomir Kundid, predstavnik tvrtke Dassault Aviation, koja proizvodi zrakoplove, Richard Lavaud, francuski veleposlanik Fabien Guillaume Edmond Fieschi i ministar obrane Ivan Anušić.

Odluku o kupnji borbenih aviona Rafale, Vlada je donijela 28. svibnja 2021.godine, kada je zadužila Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Taj su ugovor 25. studenoga iste godine potpisali tadašnji ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly, u sklopu službene posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj.

Primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. listopada prošle godine u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan. Do kraja ove godine u Hrvatskoj bi trebalo biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. godine očekuju se i preostala četiri aviona.

Za kupnju Rafalea iz državnog je proračuna osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026. godine. Za ovu je godinu predviđeno oko 225 milijuna eura, za sljedeću 65 milijuna, dok će se iz proračuna za 2026. godinu izdvojiti oko 18 milijuna eura.

Ugovorom između Hrvatske i Francuske također je obuhvaćena vojna suradnja, održavanje zajedničkih vježbi ratnog zrakoplovstva dviju zemalja te obuka hrvatskih pilota i tehničkog osoblja. Do danas je program obuke za Rafale prošlo oko 90 pripadnika oružanih snaga različitih specijalnosti, navode u Ministarstvu obrane. (Hina)

image
Hina/ Damir SenČar
image
Hina/ Damir SenČar
25.04.2024., 13:16h
04. svibanj 2024 22:28