<p>Može i iz broda i s obale</p>
Može i iz broda i s obale
StoryEditor
Ribolovna prognoza 30.3. - 5.4.

Uspješnija svitanja i jutra, ali i noćni ribolov

Dani su nešto topliji te se i riba približava kraju u potrazi za hranom pa je i ribolov uz obalu vrlo uspješan, pogotovo u blizini škrapastog dna i brakova

Ušli smo u proljeće, ali i u vrlo varljivo vrijeme s jakim vjetrovima, oblačnim danima i noćima. Bit će i sunčanih razdoblja, ali i mogućih kiša s pljuskovima, no na kraju nas čekaju bolja vremena s više sunca. U ovom razdoblju uspješnija će biti jutra i svitanja. Isto tako dobro će se loviti pred sumrak, u sumraku i mraku. U ovom razdoblju i noćni ribolov može biti uspješan ukoliko se odreknete sna. Inače temperature će se kretati tijekom dana između 19 i 23 dok će noćne biti između 12 i 15 stupnjeva. Ovo vrijeme pratit će neugodni vjetrovi, uglavnom J, JI i JJI smjerova jačine 32-39 km/h te nešto blaži, koji će puhati 13-15 km/h. S obzirom da vrijeme, ne treba zaboraviti na toplu odjeću i obuću i svakako kabanicu.

Bez obzira što su uvjeti nešto povoljniji, ne treba zaboraviti da prije nego idete dobar ulov zaslužiti “ribaru roge” pružiti.

Subota, 30. ožujka; puni mjesec-uštap; šesti dan: dobro u svitanju i ujutro do 10 sati. Vrlo dobro do 12 sati, a onda slabije do sumraka pa podnošljivo do mraka. Onda dobro do 2 sata po ponoći i dobro do svitanja.

Nedjelja, 31. ožujka; puni mjesec-uštap; sedmi dan: dobro u svitanju i ujutro do 10 sati, a onda podnošljivo i do 12 sati i do sumraka. Slabije do mraka pa podnošljivo do 2 sata iza ponoći, a onda dobro do svitanja.

Ponedjeljak, 01. travnja; puni mjesec uštap; osmi dan: dobro u svitanju i ujutro do 10 sati. Dobro i do 13 sati pa podnošljivo do sumraka i mraka. Podnošljivo noću do svitanja.

Utorak, 02. travnja; zadnja četvrt-kvarat; prvi dan: vrlo dobro u svitanju i ujutro do 10 sati. Dobro i do 12 sati. Dosta dobro do sumraka i mraka. Podnošljivo do 22 sata pa podnošljivo i u ostalom dijelu noći.

Srijeda, 03. travnja; zadnja četvrt-kvarat; drugi dan: podnošljivo u svitanju i jutarnjim satima do 12 sati pa dobro do 15 sati. Vrlo dobro do sumraka i mraka pa podnošljivo do 22 sata. Slabo u ostalom dijelu noći.

Četvrtak, 04. travnja; zadnja četvrt- kvarat: treći dan: podnošljivo u svitanje i ujutro do 11 sati. Dobro do sumraka pa dobro i u satima do mraka. Slabo u noćnim satima.

Petak, 05. travnja; zadnja četvrt – kvarat; četvrti dan: podnošljivo u svitanju i ujutro do 12 sati pa tako isto do 16 sati. Dobro do sumraka i do mraka, a onda noću slabo.

Budući da je ovo vrijeme ipak nešto povoljnije od prethodnog razdoblja, uz dobre mamce i dobru ribolovnu opremu i uz malo ribolovne sreće, mogu se postići dobri rezultati. Kako će u dijelovima ovog razdoblja puhati dosta neugodni vjetrovi, to preporučamo da se ne udaljavate mnogo od obale. Dani su nešto topliji te se i riba približava kraju u potrazi za hranom pa je i ribolov uz obalu vrlo uspješan, pogotovo u blizini škrapastog dna i brakova, gdje veći primjerci traže svoju lovinu.

Onima koji će svoje štape zaposliti u ribolovu s kraja može biti uspješno. Manje će ih smetati vjetar i kiša, a uz dobru opremu i dobru ješku, mogu se nadati ulovu dobrih primjeraka. Moraju samo paziti da im predvezi odgovaraju ribolovu s kraja, kako bi imali manje zadjeva i gubitka ribolovnog pribora.

Izlazak i zalazak Sunca

U ovom ribolovnom razdoblju uštapa punog mjeseca i zadnje četvrti-kvarta, sunce na zadarskom području izlazi između 05.39 i 06:28 sati, a zalazi između 18:20 i 19:30 sati.

Faze Mjeseca

Puni mjesec-uštap završava 1. travnja u 0:17 h i kada počinje faza zadnje četvrti-kvarta u 02:24 sata i traje do 8. travnja u 18:02h, kad počinje faza mine škura-mlađaka.

30.03.2024., 08:30h
I SNIMA:
JOŠKO GATARA
19. svibanj 2024 09:56