<p>Ivana Menciger o postpartumu</p>
Ivana Menciger o postpartumuOsobni Album/zt
StoryEditor
IVANA MENCIGER O POSTPARTUMU

Pri kraju prvog tjedna postpartuma majka može biti 10 kg lakša nego u trudnoći

Prepoznavanje i pravovremeno liječenje mogućih komplikacija postpartuma izuzetno su važni za očuvanje zdravlja majke nakon poroda

Period babinja predstavlja izuzetno osjetljivu fazu za majku, obilježenu nizom psihičkih i fizičkih promjena. Razgovarali smo s Ivanom Menciger, primaljom i prvostupnicom sestrinstva, certificiranom postpartum doulom i savjetnicom za dojenje, instruktoricom prenatalnog i postnatalnog vježbanja, kako bismo bolje razumjeli ovaj osjetljiv period – što (ne) očekivati, kakve sve promjene mogu nastupiti i kako održavati pravilnu higijenu.

Nema univerzalnog trajanja postpartuma

Babinje, puerperij ili postpartum označava razdoblje od šest do osam tjedana nakon poroda, tijekom kojeg se žena oporavlja od poroda, a njezino se tijelo postupno vraća u stanje koje je imalo prije trudnoće.

- Tijelo žene u trudnoći se mijenja, a isto tako je normalno da je tijelo drugačije nakon poroda. Oporavak od poroda je individualan i donekle određen načinom na koji se žena porodila, kakav je utisak porod ostavio, koliko je zadovoljna ishodom i načinom istog, stoga je teško odrediti univerzalno trajanje postpartuma, objasnila je Menciger.

Trbuh majke nakon poroda može zadržati sličan izgled kao tijekom trudnoće, a nije rijetkost da ostanu vidljivi tragovi trudničkog trbuha još neko vrijeme nakon porođaja.

- Trbušni mišići ne vraćaju odmah svoj tonus i potrebno je vrijeme od barem šest tjedana oporavka da bi majka započela neki oblik vježbanja. U prvim danima nakon poroda, najizraženiji su bol i osjetljivost međice ukoliko je majka rodila vaginalnim putem. Može se očekivati i crvenilo te nelagoda pri zauzimanju sjedećeg položaja. Karakteristična je pojava lohija, vaginalnog krvarenja koje je u početku obilnije te se postupno smanjuje i mijenja boju od crvene prema smeđoj te naposljetku bijeloj boji, kazala je Menciger.

Brojne fizičke promjene

U razdoblju postpartuma žena doživljava niz fizičkih promjena koje proizlaze iz trudnoće i poroda.

- Uslijed kontrakcija maternice koje potiču maternicu na povratak u prvobitni položaj i oblik, majka može osjetiti bolne grčeve koji se pojačavaju prilikom dojenja. Dojke, koje su se povećale u trudnoći i pripremale za laktaciju, počinju izlučivati mlijeko. Koža majke nakon poroda također prolazi kroz promjene, nestaje linea alba (crta na sredini trbuha) koja je možda nastala već u trudnoći, a javljaju se i hiperpigmentacije lica. Uslijed skupljanja kože, moguća je pojava strija pa je stoga potrebno nastaviti hidrataciju kože kao i u trudnoći. Neposredno nakon poroda težina majke se smanji za otprilike šest kilograma, dok pri kraju prvog tjedna postpartuma majka može biti 10 kilograma lakša. Od ostalih fizičkih promjena poslije poroda do kojih može doći valja spomenuti kratkotrajno opadanje kose, povećanje broja stopala te promjena u raspoloženju koje su uvjetovane neravnotežom hormona, istaknula je Menciger.

Prepoznavanje i pravovremeno liječenje mogućih komplikacija postpartuma izuzetno je važno za očuvanje zdravlja majke nakon poroda.

- Za vrijeme babinja dolazi i do promjena na drugim organskim sustavima majke, a takve promjene ne djeluju uvijek najpovoljnije na tijelo majke. Imunosni obrambeni sustav majke nije u potpunoj ravnoteži, a maternica je “ranjena” pa je povećan rizik od nastanka i širenja infekcije te pojave komplikacija. Neke od komplikacija babinja su: povišena tjelesna temperatura, vaginalno krvarenje koje se naglo povećalo ili promijenilo u sastavu (pojava ugrušaka), intenzivno crvenilo međice ili pojava gnoja, crvenilo ili bolnost dojke (mastitis), zastoj mokraće... Svako od ovih stanja zahtijeva pozornost zdravstvenog osoblja uključenog u oporavak majke, patronažne sestre ukoliko je majka doma i/ili liječnika, naglasila je Menciger.

Pravilna higijena je ključna

Održavanje pravilne higijene nakon poroda ključno je kako bi se spriječio nastanak komplikacija, posebice infekcija genitalnog sustava.

- Pravilna higijena sastoji se od redovitog mijenjanja higijenskih uložaka. Preporuka je mijenjati ih svaka tri sata, a prije i nakon mijenjanja uloška potrebno je oprati ruke. Također je važno redovito tuširanje te izbjegavanje kupki. Preporučljivo je nakon velike nužde oprati intimno područje te prilikom osobne higijene izbjegavati agresivne šampone i gelove za tuširanje, kazala je Menciger.

Nakon poroda carskim rezom izuzetno je važno redovito previjati ranu od carskog reza i održavati je suhom.

- Prilikom održavanja osobne higijene, rana carskog reza može se otuširati čistom vodom i obrisati tapkanjem tkanine po rezu. Ponekad je preporučljivo ranu carskog reza tretirati antiseptičnim sredstvima, naglasila je Menciger.

Hormonalna neravnoteža

Poslije poroda, osim fizičkih promjena, dolazi i do naglih promjena u hormonima u tijelu žene.

- Promjene tijela u trudnoći i nakon poroda nevjerojatan su pokazatelj snage ženskog tijela i pored fizičkih promjena dolazi i do nagle promjene hormona u tijelu te njihove privremene neravnoteže. Kombinacija fizičke iscrpljenosti, manjka sna i novostečene odgovornosti s promjenom u razini hormona može dovesti majku do promjenjivog raspoloženja, tuge, plača i iscrpljenosti. I iako to nije pravilo, upravo mnoge majke osjete osjećaj tuge umjesto sreće, zanosa i oduševljenja. To je normalna stvar i ne znači da će žena biti loša majka, objasnila je Menciger.

Razumijevanje da su ti osjećaji povezani s hormonalnim promjenama pomaže majkama i njihovim obiteljima u prepoznavanju prirode ovih izazova.

- Dolazi do naglog pada hormona oksitocina, hormona sreće. Moguća je pojava potištenosti, osjećaja nezadovoljstva, niskog samopouzdanja, potrebe za plakanjem, a svim tim osjećajima ne pomaže nespavanje i osjećaj umora uslijed brige za novorođenče te stres koje je tijelo pretrpjelo tijekom i nakon poroda, zaključila je Menciger.

Tijekom postpartuma važno je da žena dobije podršku, kako emocionalnu, tako i fizičku, kako bi se olakšao proces ozdravljenja i omogućila mirna tranzicija u novu fazu života. Više o savjetima kako pomoći ženama u razdoblju postpartuma pročitajte u idućem broju Zadarskog tjednika.

27.02.2024., 13:35h
20. svibanj 2024 15:10