S migrantima, Andrija Dević prvi slijevaOsobni album
StoryEditor
JUNAK IZ SUKOŠANA

Andrija Dević dobitnik je Plave vrpce Vjesnika

U tih nekoliko dramatičnih sati na Jonskom moru dali bi i svoje živote kako bi spasili 92 drugih života, 49 muškaraca, 20 žena i 23 djece. Čast je biti među ljudima koji su napravili hrabra djela, kazao je samozatajni, 41-godišnji Andrija Dević iz Sukošana

Andrija Dević iz Sukošana, 41-godišnji noštromo na talijanskom ledolomcu Laura Bassa veliko, najveće pomorsko priznanje - Plavu vrpcu Vjesnika, plaketu i plamenac primit će na svečanosti 1. prosinca 2023., u hotelu Royal u Opatiji.

- Ponosan sam dobitnik Plave vrpce Vjesnika za 2023. godinu u momčadskoj kategoriji, zajedno s kolegom s brodom Nikom Peršićem (40) iz Rijeke. U tih nekoliko dramatičnih sati na Jonskom moru dali bi i svoje živote kako bi spasili 92 drugih života, 49 muškaraca, 20 žena i 23 djece, kazao je samozatajni Andrija Dević, sin Vere i sad pokojnog, legendarnog građevinara Ante Devića iz milja zvanog Antika Karaganja.

Najbolji od najboljih, najhrabriji među hrabrim

Plavu vrpcu Vjesnika i po 59. put dobili su najbolji od najboljih, najhrabriji među hrabrima. Za nagradu su između šest humanih pothvata na moru izabrana trojica hrvatskih pomoraca - drugi časnik palube Luka Krmić iz Komina te pomorci s talijanskog ledolomca, Niko Peršić iz Rijeke i Andrija Dević iz Sukošana.

- Plavu vrpcu posvećujem svojoj posadi koja je zajedno sa mnom i Nikom Peršićem toga dana nekoliko dugih sati sudjelovala u spašavanju, obiteljima koje čekaju svoje najmilije da se vrate sa sinjeg mora, svim pomorcima kao podsjetnik da spašavanje nije samo zakonska obaveza već moralni ljudski čin, govori Andrija kojem se i putem telefonskog razgovora osjeti ponos, ali i drhtav glas kao da je na pučini Jonskog mora i spašava ljudske živote.

Javno priznanje Općine Sukošan

S ponosom mogu objaviti kako je Andrija Dević 18. rujna 2023., na svečanoj sjednici Općinskog vijeća u povodu Dana Općine Sukošan i Dana obrane Sukošana za spašavanja brodolomaca iz Afganistana dobio Javno priznanja Općine Sukošan.

- Kad vidite tu zahvalnost u očima, radost da je život pobijedio smrt, nema riječi kojima bih to opisao. Naša najveća nagrada su spašeni ljudski životi, poručio je Dević.

Biti pomorac posebno je zanimanje, a kako je to mjesecima biti na pučini, razumiju samo oni koji su to i sami probali.

- Uvjeti su bili strašni. Bitka za migrante u pretrpanoj jedrilici do bola bila je sasvim neizvjesna, mukotrpna i dugotrajna zbog valovitog mora. Sve je moglo biti kobno, tragično, jedrilica je tonula. Naime, na horizontu je bilo nevrijeme, a voda je već nadirala u jedrilicu, kaže timunjer-kormilar Andrija, koji ima 21 godinu pomorskog staža.

Crta nesebičnosti i želja za spašavanjem

Stručnom i preciznom akcijom posade broda Laura Bassa, koji je opremljen specijalnom spasilačkom opremom, pod vodstvom kapetana Franca Sedmaka, usprkos zahtjevnih višekratnih manevara svi migranti su u četverosatnoj akciji srećom spašeni bez ozljeda.

- A kako se spremala oluja mogla je biti kobna. Svi s "mog" ledolomca Laura Bassa su bili vrhunski, poput profesionalnih spasilaca. U čak 16 plova čamca do jedrilice najprije su ukrcane žene i djeca, potom muškarci. Svi su dobili deke, ručnike,hranu, navodi Dević.

Kad je zahtjevna operacija završila, svi migranti zbrinuti su na brodu, a potom u grčku luku Kalamata.

- Meni je čast biti među ljudima koji su napravili hrabra djela. Za ovakav pothvat čovjek mora biti požrtvovan i imati crtu nesebičnosti i želje da se spasi ljudi. Humanost se ne može zapovjediti, a spasiti ljudski život je nešto najplemenitije. Ovo ću pamtiti cijeli život i mogu biti ponosan i sretan zbog toga, poručuje Andrija Dević.

28.11.2023., 17:49h
19. svibanj 2024 02:17