POLIČNIK, 25.11.2022. Općinski projekti, razgovor s načelnikom Davorom Lončarom... Davor Lončar, načelnik PoličnikaVelimir BrkiĆ
StoryEditor
Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik

Načelnik Lončar, gradonačelnik Dukić i župan Longin zajedno planiraju izgradnju naselja za mlade obitelji

Cilj je projekta pomoći mladima, kao i privući kvalitetne kadrove koji nedostaju u Županiji, da riješe stambeno pitanje, a riječ je o građevinskom području u Općini Poličnik koja je trenutno u vlasništvu RH

Općina Poličnik poznata je kao općina u koju ljudi doseljavaju, u kojoj mlade obitelji ostaju, a sve zahvaljujući otvaranju radnih mjesta i stvaranju kvalitetnih uvjeta za život u koji ova općina godinama ulaže izuzetne napore i sredstva kako bi ih.osigurala. Kada je riječ o mladima i demografskom rastu, ključni je element - rješavanje vlastitog stambenog prostora.

U skladu s tim, razgovarali smo s načelnikom Općine Poličnik, Davorom Lončarom, o ideji i planovima za izgradnju naselja za mlade obitelji što je svakako primjer dobre prakse kako lokalna samouprava aktivno oblikuje prostor i uvjete života kako svog područja, tako i čitave Zadarske županije.

Cilj je projekta dakle pomoći mladima, kao privuću kvalitetne kadropve koji nedostaju u Županiji, da riješe stambeno pitanje, a riječ je o građevinskom području u Općini Poličnik na zapadnoj strani magistrale uz D8, od tzv. karaule prema sjeveru, koja je u vlasništvu Republike Hrvatske.

Idealna lokacija

Najprije, na koji način planirate riješiti imovinsko-pravne odnose navedenog prostora?

- Uputio sam dopis gradonačelniku Grada Zadra, Branku Dukiću i županu Zadarske županije Božidaru Longinu, da sjednemo zajedno za stol i budemo partneri u ovom projektu. Obojica su prihvatila ideju i izrazila želju za sudjelovanjem. Gradonačelnik Dukić odmah me nazvao, sastat ćemo se iza Nove godine i dogovoriti aktivnosti.

Htio sam uključiti Grad i Županiju upravo zbog prostora koji je idealan, nadomak grada, bilo bi šteta za županiju da se ovaj prostor ne upotrijebi upravo za ono šro nam je nužno a to je poboljšanje demografske slike, zadržavanja mladih i stvaranju novih obitelji..

Što je prvi korak?

- U ovom trenutku najvažnije je pripremiti prostorno-plansku dokumentaciju, a iza toga provesti tehničke radnje kao što su parcelacija i sve ostalo. Na temelju toga programa tražit ćemo od Vlade da nam se dodijeli to zemljište u naše vlasništvo kako bismo mogli raspolagati s tim i ići u daljnje poslove oko priprema natječaja, pa provođenja natječaja za obitelji koje nemaju riješeno stambeno pitanje i obitelji koji su kadrovski potrebni Županiji, a nemaju riješeno stambeno pitanje.

Isključiva namjena - za stanovanje

Ostvaranje neće biti lagan posao?

- Radi se o jako velikom projektu, kao i o velikom prostoru. Preduvjet je svakako kvalitetna priprema, ali odmah želim istaknuti da je namjena isključivo stambeno zbrinjavanje. Oni koji se u budućnosti budu javljali na natječaje moraju znati da je to jedina namjena. Iskreno, s prostorom se svašta može dogoditi, zato ćemo sve to pažljivo isplanirati i kontrolirati. Neće biti nikakvog iznajmljivanja kuća, dakle to će biti samo kuće za stanovanje.

Možete li otprilike procijeniti koliko će biti smještajnih jedinica?

- Najprije treba vidjeti koliko će mjesta uzeti komunalne potrebe - cesta, voda, struja, rasvjeta, zelene površine, okretišta, prostori za društvena sadržaje, jednoga dana vrtić, školu... Onda ćemo dio prostora koji ostane maksimalno iskoristiti, da parcele budu između 800 i 1000 kvadrata, na kojima će se graditi isključivo obiteljske kuće. Moram još razgovarati s partnerima, ali dio bismo mogli iskoristiti i za stambene zgrade s šest do osam stanova. Naravno, sve ovisi o interesu budućih žitelja.

Planirate li tu i otvaranje novih radnih mjesta?

- Stambena zona uvijek donosi i potrebu i za zapošljavanjem, otvaranjem obrta i slično. Uz toliko stambenih jedinica, svakako će biti potrebni i svakodnevni, nužni sadržaji.

24.12.2023., 05:57h
18. svibanj 2024 10:07