<p>Sveučilište u Zadru</p>
Sveučilište u ZadruLinda Vidović
StoryEditor
Sveučilište u Zadru i NP Kornati

Znanstveni kolegij Turizam i zaštićena područja održava s na Kornatima

Turizam je kao kompleksni prostorni fenomen umnogome povezan sa zaštićenim područjima. To su ona područja koja su pod različitim kategorijama i režimima zaštite prirode kojima bi se trebalo upravljati radi dugoročnog očuvanja. Zaštićena područja često se percipiraju kao reprezentativni dijelovi prirodne baštine

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Znanstveno vijeće za turizam i prostor, Sveučilište u Zadru i Javna ustanova Nacionalni park Kornati organiziraju znanstveni kolokvij TURIZAM I ZAŠTIĆENA PODRUČJA koji se održava na Kornatima, 1. i 2. lipnja 2023.

Turizam je kao kompleksni prostorni fenomen umnogome povezan sa zaštićenim područjima. To su ona područja koja su pod različitim kategorijama i režimima zaštite prirode kojima bi se trebalo upravljati radi dugoročnog očuvanja. Zaštićena područja često se percipiraju kao reprezentativni dijelovi prirodne baštine. Poput drugih oblika baštine, riječ je o neprocjenjivim dragocjenostima koje su baštinjene, a to znači naslijeđene, bez obzira na razlike u obliku, prostornom obuhvatu i sastavnicama.

U kontekstu posvemašnje urbanizacije ta je prirodna baština kao cjelina svojevrsna civilizacijska okamina suodnosa čovjeka i prirode, pa stoga s pravom privlači mnoge posjetitelje, od onih koji uranjaju u esenciju prostora do onih koji joj nakratko navraćaju u namjeri prigodnog dodira popraćenog fotozapisom. Različiti su izazovi u moderiranju takvih aktivnosti, a unatoč zakonskoj regulativi, strategijama i planovima upravljanja, mnoga su pitanja otvorena, počevši od onih krucijalnih – od koga je i za koga potrebno neki dio prirode zaštititi i je li uopće priroda neki strogo omeđeni dio okoliša kojemu se sučelice postavlja čovjek koji je svojom izravnom i neizravnom prisutnošću s njom povezan. Stoga su česte raznovrsne praktične manifestacije i stranputice, pa i svojevrsni apsurdi: zaštićena područja privlačni su čimbenik koji pridonosi povećanju obujma ekonomskih i pratećih aktivnosti u turističkim regijama, a zatim u mnogim slučajevima intenzifikacija turističkog prometa pridonosi degradaciji, a u radikalnim primjerima i devastaciji zaštićenih područja.

Sudjelovanje na kolokviju moguće je putem Zoom aplikacije. Program i poveznice za Zoom možete pogledati ovdje. 

31.05.2023., 14:15h
19. travanj 2024 15:21