Na jutarnjoj kavi i čitanju tiskovina
StoryEditor
BOGATSTVO ŽIVOTA - OD NASTAVNIKA DO PREDSJEDNIKA

IMOĆANIN Zvonko Kutleša, posljednji predsjednik Mjesne zajednice Sukošan

U proljeće 1990. mjesna zajednica Sukošan predsjednika Zvonka Kutleše provela je povijesne, prve višestranačke parlamentarne izbore...

Zvonko Kutleša, 72-godišnji umirovljenik iz Sukošana rodom je iz Vinjana, naselja kod Imotskog kroz koje prolazi važna državna cestovna komunikacija prema zapadnoj Hercegovini u BiH.

- Gimnaziju sam završio u Imotskom, a Pedagošku akademiju u Zadru. Godine 1975. oženio sam se s mojom Marijom rođ. Smolić s kojom imam sina Matu i kćer Branku i za stalno se nastanio u Sukošanu, kod Križa, kazao je Zvonko Kutleša.

Kutleša, dragovoljac Domovinskog rata, do umirovljenja je u više škola bio nastavnik matematike i fizike, a obnašao je i više društveno-političkih dužnosti, od voditelja škole i predsjednika Partije u Vrsima do posljednjeg predsjednika Mjesne zajednice Sukošan.

Povijesna hrvatska vremena

image

Zvonko Kutleša

- Mjesna zajednica Sukošan, u vrijeme kad sam bio predsjednik a Josip Bepo Krešan potpredsjednik, u proljeće 1990. provela je povijesne, prve višestranačke parlametarne izbore koji su bili prvi korak u slobodnu, samostalnu i neovisnu državu, Republiku Hrvatsku, ponosno će Kutleša.

Prvi izborni krug parlamentarnih izbora održan je 23. travnja 1990. godine, a 7. svibnja drugi. Na izborima je uvjerljivo pobijedio HDZ na čelu s Franjom Tuđmanom.

- Započelo je poglavlje novije povijesti Hrvatske i ujedno proces njezinog osamostaljivanja. Temeljem rezultata prvih višestranačkih parlamentarnih izbora, 30. svibnja 1990. godine konstituiran je i prvi višestranački Sabor. Taj dan obilježavao se kao Dan državnosti, naglasio je Kutleša.

Nin, Vrsi, Maršalka, Tekstilna, Biograd

Kao nastavnik bio je u osnovnim školama u Ninu i Vrsima, na zadarskom Smiljevcu u školi Maršal Tito tzv. “Maršalki”, sada OŠ Smiljevac. Također u Tekstilnoj školi Zadar i u Srednjoj školi Biograd.

- Bio sam i dopisnik Slobodne Dalmacije, reći će Kutleša.

U Domovinski rat se kao dragovoljac uključio 1991. godine. Bio je pomoćnik zapovjednika 3. pješačke bojne u 7. domobranskoj pukovniji.

Povijesno-rodoslovna knjiga “Kutleše kroz povijest”

-U akciji Maestral u Drvaru u zapadnoj BiH pri gradnji rova ozlijedio sam ruku i posljedice imam i danas, kaže Kutleša, koji je umirovljen kao RVI.

“Mjesna zajednica Sukošan, u vrijeme kad sam bio predsjednik a Josip Bepo Krešan potpredsjednik, u proljeće 1990. provela je povijesne, prve višestranačke parlametarne izbore koji su bili prvi korak u slobodnu, samostalnu i neovisnu državu, Republiku Hrvatsku" - Zvonko Kutleša...

Osim što svako jutro uz kavu u ovdašnjim kafićima lista tiskovine, kao umirovljenik gotovo je svakodnevno na svetoj misi u župnoj crkvi sv. Kasijana. Godine 2016. izdao je knjigu, “Kutleše kroz povijest”, povijesno-rodoslovni spis o Kutlešama.

- Između ostalog, promocija povjesnice održana je i u Hrvatskom domu u Berlinu, zaključio je Zvonko Kutleša.

15.03.2023., 15:10h
VELIMIR BRKIĆ
19. travanj 2024 20:23