Tisućljetni čovjekov prijatelj dupkom napunio RivuVELIMIR BRKIĆ
StoryEditor
U SV. FILIPU I JAKOVU

Šampionima u tovarećoj Formuli 1 pršut i vino, panceta i sir

Što više reći u ovim trenucima sreće i ponosa nego poviknuti: živija Filipjakov, živija Lantana, živili tovari, živila Dalmacija, živila Lipa Naša, kaže šampion Viko Valeri

Pobjednik devete “Utrke tovara Sv. Filip i Jakov 2023.” koja se održava na Tovarećoj pisti na Rivi u ovom općinskom središtu je mladoliki Viko Valeri koji je jahao na tovaru Moro. Viko je u finalnoj utrci s tovarom je pred oko 2.000 gledatelja prošao kroz cilj kao da je vozio bolid Formule 1., a ne tovara, na kojem je jednostavno letio.

- Sritan sam zbog ove pobjede. A što više reći u ovim trenucima sreće i ponosa već povikati: živija Filipjakov, živija Lantana, živili tovari, živila Dalmacija, živila Lipa Naša, kaže šampion Viko Valeri.

Doživljaj autohtone Dalmacije

Turisti i gosti su u jednoj noći doživjeli autohtonu Dalmaciju, domaća jela, vino i ribu, upoznali plemenitu životinju tovara-magarca, koji je stoljećima simbol rada, radinosti i predanosti. Bilo je smijeha, do suza. Turisti su vrištali u kombinaciji veselja i straha od ritanja i otimanja tovara, a organizatori i Filipjanci su trljali ruke od zadovoljstva.

-Drugi je ciljem projurio tovar Ruško kojeg je jahao Ivan Milat, dok je ciljnu crtu kao treći prošao Sivac s jahačem Noom Fantinom, u jednom će dahu vješta voditeljica i animatorica Branka Pelicarić, primadona Radio BnM-a.

image

Branka Pelicarić i Ivica Eškinja Lantana

VELIMIR BRKIĆ

U polufinalnoj i urnebesnoj finalnoj utrci su sudjelovali i Leny Baričić, Jakov Vodopija, Toni Čičak, Luka Baričić te Luka Milat. Suci su kao od prvog dana bili Šime Brzić i Jure Milat. Za pečene srdele bili su zaduženi Mirjana Barbaroša, Vedran Eškinja, Jadranka Marinović i Valentino Peljušić, dok je s puno perfekcije i profesionalizma veseli štimung poput “dolivanja ulja na vatru” potpaljivala klapa Fumada.

Junački alkari i alkarski momci

- Pokrenuli smo prije 10 godina ovu tradiciju i iznimno sam ponosan. Naime, sve što je nekad čovjeku na ovim prostorima značilo i bez čega se život nije mogao to je tovar ili magarac, mudro je rekao inciijator Ivica Eškinja – Lantana, predsjednik KUD-a Sveti Roko, organizatora ove fascinantne manifestacije uz pripomoć Općine i Turističke zajednice.

Najuspješniji jahači nagrađivani su pršutom i vinom te pancetom i sirom dok su tovari dobili slamu, travu i zob.

-Tovara, tog simbola rintanja i ustrajnosti, ljudi su oduvijek zvali blagom. Tvrdoglav si kao magarac ili lijen si kao tovar još uvijek možemo čuti, međutim ta divna mala životinja je najvrjedniji čovjekov prijatelj kroz stoljeća, poručio je Lantana nedaleko osebujne konobe Naša mala klinika i kuhanih kukuruza šarmantnih sestara, Ivane Kutija Plavec i Daje Kutija.

image

Alkarski pogodak u sridu

VELIMIR BRKIĆ

Potezanje konopa u rukama žena, turistkinja

U neizvjesnoj i nadasve uzbudljivoj “Tovarećoj alki” osam alkara od kojih su Luka, Viko i Jakov su jašući tovara pogodili u sridu i u dva, više puta. Tko je u pripetavanju kao alkarski šampion završio na ramenima navijača, tko će ga znati. Uglavnom prepuni veselja i empatije bogate jestive i pitke nagrade su podijelili s ostalim alkarima i alkarskim momcima.

image

Kad žene vuku konop

VELIMIR BRKIĆ

- Potezanje konopa je bilo u rukama ženama, turiskinjama koje se do zadnje kapi znoji nisu predavale. Šampionke i došampionke su dobile po dvije botilje od 5 litara bijelog i crnog vina. A bilo je pancete i sira ali i kruha za točati u Lantanino zlatno maslinovo ulje, veselju nije bilo kraja. Sve se potrajalo duboko u ljetnoj zvjezdanoj noći, tvrdi legendarni Ivan Pikunić.

26.08.2023., 12:59h

VELIMIR BRKIĆ
09. svibanj 2024 21:00