Ured Predsjednika RH/Tomislav Bušljeta
StoryEditor
Za izniman doprinos u ustroju i razvitku

Predsjednik Milanović u Zadru odlikovao Središte za obuku dočasnika Redom bana Jelačića za doprinos razvitku OSRH

Uoči dodjele odlikovanja pročitana je povjesnica Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović-Gavran" Šepurine, postrojbe koja je osnovana 17. travnja 1994. godine na inicijativu generala Ante Gotovine

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas u Zadru na obilježavanju 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović-Gavran" Šepurine.

Tim povodom Predsjednik Republike odlikovao je Središte gardijsko za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović-Gavran" Redom Bana Jelačića za izniman doprinos u ustroju i razvitku Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Uoči dodjele odlikovanja pročitana je povjesnica Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović-Gavran" Šepurine, postrojbe koja je osnovana 17. travnja 1994. godine na inicijativu generala Ante Gotovine.

Cilj postrojbe je stvaranje visoko profesionalnog i autoritativnog dočasnika odnosno zapovjednika desetine ili voda koji će biti primjer podređenima i uzdanica nadređenima uz visoku nacionalnu svijest i s osobnošću hrvatskog vojnika.

- Prvi dočasnik Zapovjedništva specijalnih snaga - naš je pripadnik, prvi dočasnik Hrvatske kopnene vojske - naš je pripadnik, prvi dočasnik Središta za razvoj vođa - naš je pripadnik, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva specijalnih snaga - naš je pripadnik, zapovjednik Središta za razvoj vođa Marko Babić - naš je pripadnik i mnogi naši pripadnici i polaznici raznih obuka obnašali su ili još uvijek obnašaju odgovorne dužnosti u Hrvatskoj vojsci", rekao je između ostalog umirovljeni djelatnik Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović-Gavran" Šepurine Željko Turić koji je čitao povjesnicu Središta.

Nakon dodjele odlikovanja predsjednik Milanović sudjelovao je na svečanosti završetka natjecanja Memorijal bojnik Davor Jović "Natjecanje prvi za Hrvatsku" na kojoj je uručio prijelazni pehar pobjedniku natjecanja.

Ovogodišnje natjecanje održano je povodom obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović - Gavran" te u spomen na 30. godišnjicu pogibije brigadira Damira Tomljanovića - Gavrana.

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske Memorijal bojnik Davor Jović - "Natjecanje prvi za Hrvatsku" održalo se na području bivše vojarne u Šepurinama, Nina, Ninskih Stanova, Žerave i Zadra.

Cilj natjecanja je prikazati odlike hrvatskog vojnika - požrtvovnost, hrabrost, izdržljivost i predanost, a natjecatelji pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja pokazuju svoje znanje i vojničke vještine te tjelesnu i psihološku pripremljenost na zahtjevnoj stazi dugoj približno 34 km, savladavanjem sedam radnih točaka.

Natjecali su se pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova te pripadnici oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja.

Na svečanosti obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović-Gavran" Šepurine uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

08.05.2024., 14:50h
19. svibanj 2024 23:49