Vijećnik Zlatko MarasovićLinda Vidović
StoryEditor
Županijski vijećnik Zlatko Marasović

Uklonjena hrpa smeća na ulazu u Starigrad, ali pomaka u broju odvoza nema

Ako ne mogu ljeti uvesti treći termin odvoza miješanog otpada, kaže Marasović, onda bi bar mogli odrediti da se selektivni otpad odvozi svaki tjedan, a ne svaki drugi

Županijski vijećnik Zlatko Marasović na Aktualnom satu prošle sjednice Županijske skupštine govorio je o problemu odlaganja otpada u Općini Starigrad. Podsjetimo, Marasović je pokazao fotografiju ulaza u Starigrad gdje je hrpa smeća te ukazao na to da je, s obzirom na turističku sezonu, odnosno brojne ugostiteljske objekte, malo i nedovoljno odvoziti otpad dva puta tjedno.

Provjerili smo s gospodinom Marasovićem jesu li poduzeti nužni koraci za rješavanje gorućeg problema.

- Za čudo, ruglo na ulazu u Općinu Starigrad je uklonjeno. Ti pretrpani kontejneri, koji su se nalazili u kvartu Reljan, tik uz magistralu, su uklonjeni, a ljudima su podijeljene kante, kako i treba biti. Ipak se može, kaže Marasović.

Međutim, kad je riječ o broju odvoza, pomaka nema.

- No tko zna, možda se i po tom pitanju nešto napravi. Za ovu sezonu najvjerojatnije neće, ali kada bi se to riješilo do druge, bilo bi odlično, optimističan je Marasović koji napominje da je jedno vrijeme na mrežnoj stranici Čistoće pisalo da se smeće odvozi tri puta, što nije istina.

image

Smeće na ulazu u Starigrad

Zlatko Marasović

Ako ne mogu ljeti uvesti treći termin odvoza miješanog otpada, nastavlja Marasović, onda bi bar mogli odrediti da se selektivni otpad odvozi svaki tjedan, a ne svaki drugi. Zimi bi svima bilo dovoljno jednom tjedno miješani i jednom tjedno selektivni.

Osim toga, u srcu sezone je problem i to što turisti ne uočavaju razliku između narančastih kontejnera za odlaganje otpadne plastike, otpadnog metala, otpadnog papira i drugih vrsta namijenjenih recikliranju koje nisu jasno označene i zelenih kanti za staklo pa dolazi do njihovog miješanja umjesto da budu odvojeni.

image

Očišćen ulaz u Starigrad

Zlatko Marasović

- Bilo bi dobro da se narančasti kontejneri prazne jednom tjedno umjesto jednom u dva tjedna. Turisti dosta selektiraju otpad, stoga se kontejneri za selektivni otpad brzo napune pa su ljudi primorani dio tog otpada bacati u kantu za miješani otpad. Imamo jednak broj odvoza ljeti i zimi što nije normalno, zaključuje Marasović.

10.08.2023., 13:24h
18. svibanj 2024 22:33