Nezavisna lista i izvršna vlast dolaze do rješenjaLuka Jeličić
StoryEditor
O PRORAČUNU: ENIO MEŠTROVIĆ, ANTE ĆURKOVIĆ I ANTE RUBEŠA

Ćurković: Razgovara se o proračunu i bilo kakva kadrovska pitanja sad se ne mogu rješavati...

"U ovom trenutku su najvažnije ugrožene skupine u gradu. Da idemo tjerati pravdu do kraja, ne znam što možemo napraviti, ostali bi zakinuti građani zbog kojih smo amandmane i donijeli. Nadam se da ćemo sve izgurati i ne odustajemo", zaključuje Meštrović...

Provjerili smo s Enijem Meštrovićem, pročelnikom Ureda gradonačelnika Antom Ćurkovićem i Antom Rubešom (AM) kako napreduju dogovori oko usklađivanja Proračuna. Dok je Akcija mladih odustala od daljnjih pregovora, Nezavisna lista i izvršna vlast dolaze do rješenja i usklađenih načina izvršenja amandmana.

Sve više-manje dogovoreno

Enio Meštrović naglašava da nisu odustali ni od jednog amandmana, dapače - dodali su još jedan.

image

Enio Meštrović: Negdje treba početi

Andrej Perović

- Bila je neka tehnička greška pa prvotno nismo, ali sad su i to prihvatili. Riječ je o uređenju parka prekoputa Odvodnje, onom trokutu. I još nešto nematerijalno, tražili smo da se oformi tim u kojem će biti jedan ili dva komunalna redara koji će putem e-pošte zaprimati sve slike s terena, o gradnji apartmana i stanova za prodaju gdje se od početka ne poštuje izdana građevinska dozvola. Tim ćemo postići mali pomak, nadležna institucija je Građevinska inspekcija Hrvatske, ali postoji inicijativa Pule i Makarske da se te institucije spuste na lokalnu razinu pa da lokalna vlast može odlučivati. U svakom slučaju, pooštrit će se mjere za one koji su dosad davali uporabne dozvole za nešto što nije moglo proći. Negdje treba početi, kaže Meštrović.

Svih devet amandmana ostaju kakvi jesu, samo traže način izvršenja, nastavlja Meštrović, što je više-manje dogovoreno.

- Nadam se isto tako da će Grad Zadar naći načina i za izvršiti amandmane Akcije mladih. U ovom trenutku su najvažnije ugrožene skupine u gradu. Da idemo tjerati pravdu do kraja, ne znam što možemo napraviti, ostali bi zakinuti građani zbog kojih smo amandmane i donijeli. Nadam se da ćemo sve izgurati i ne odustajemo, zaključuje Meštrović.

Ante Ćurković također potvrđuje da su dogovori pri kraju i da se uskoro mogu očekivati definirana rješenja.

image

Ante Ćurković: Svi su razgovori bili konstruktivni

Luka Jeličić

- Nastavili smo razgovore s Nezavisnom listom Enija Meštrovića, našli smo rješenje za većinu prijedloga, do kraja tjedna očekujemo rješenje za još dva, tri prijedloga. Vjerujem da će uskoro sve biti usaglašeno i definirano. Svi su razgovori bili konstruktivni i jasno je da postoji dobra volja obiju strana da se definiraju rješenja i da se ide prema sjednici Gradskog vijeća na kojoj bi se usvojio Proračun. Sljedećeg tjedna organizirali bismo novi sastanak gradonačelnika s predsjednicima svih klubova, na koji bi bili pozvani i mediji te bismo prezentirali dosadašnje rezultate razgovora, kaže Ante Ćurković.

“Prekid pregovora neće se odraziti na građane”

Podsjetimo, Klub vijećnika Akcije mladih nedavno je prekinuo pregovore vezane za blokadu Proračuna zbog imenovanja Željka Žilavca na mjesto ravnatelja Javne ustanove Zadarski sport.

- Oni su jasno rekli što je njihov stav. Stav gradonačelnika je da je ovo trenutak u kojem se razgovara isključivo o Proračunu i da je to prioritet! Bilo kakva kadrovska pitanja se ne mogu rješavati u ovom trenutku. Glavni fokus je, ponavljam, Proračun i sve ono što otklanja fokus s dogovora oko Proračuna u ovom trenutku nije predmet razgovora, naglašava Ćurković i dodaje da je teško predvidjeti kako će prekid pregovora s Akcijom mladih utjecati na konačni dogovor.

- Bit ćemo puno pametniji sredinom idućeg tjedna, dodaje Ćurković.

Ante Rubeša (AM) ističe da su “nelegalni amandani” ukupno 3 % Proračuna te da se to moglo rješiti zaključkom gradonačelnika o izmjeni od 5 % te da je ovo što se događa “čista politika”.

Provjerili smo s Enijem Meštrovićem, pročelnikom Ureda gradonačelnika Antom Ćurkovićem i Antom Rubešom (AM) kako napreduju dogovori oko usklađivanja Proračuna. Dok je Akcija mladih odustala od daljnjih pregovora, Nezavisna lista i izvršna vlast dolaze do rješenja i usklađenih načina izvršenja amandmana...

- Odustajemo od pregovora s HDZ-om, ne vidi se pomaka u njihovom ponašanju, zapošljavaju svoje ljude. Ali to ne znači da prestajemo razgovarati o našim amandmanima. Sad znamo što su naše legalne pozicije, znamo koje su pozicije otvorene, u sljedećem periodu ćemo analizirati svoje amandmane i poslati ih u redovitu proceduru kao što sve političke stranke ostvaruju svoja prava na sjednici Gradskog vijeća putem amandmana. I sjednica Vijeća je svojevrsni dogovor. Predaju se amandmani koje izvršna vlast analizira i stavlja u proceduru. Ako to ne žele, to je druga priča, govori Rubeša koji smatra da se prekid pregovora neće odraziti na građane...

image

Ante Rubeša (AM) odustaje od pregovora s izvršnom vlašću, ali ne i od amandmana

Andrej Perović

- Nema tu toliko dodirnih točaka sa stanjem u gradu, vidjeli smo tijekom ova tri mjeseca da je sve ono što se govorilo u javnosti bilo netočno kao npr. da će se ostati bez plaće. To je nemoguće jer zakon predviđa takve situacije. Nema straha, Zadar je bogat grad, u Zadru se gradi najviše nekretnina, velik je priljev komunalnog doprinosa. Vidimo i da Turistička zajednica može platiti 100 000 eura festivale i događaje koji su samo njima bitni. Mislim da je sve to samo manipulacija u javnosti, Proračun ne dolazi u pitanje, govori Rubeša i nastavlja:

- Bili smo prošle godine prvi koji su se odazvali dogovoru, ali to je bilo ispod 5 % i gradonačelnik je mjesec dana nakon što je podržao proračun koji smo modificirali s niti 2 % s deset amandmana donio odluku da su neprovedivi. To pokazuje njegovu volju za primjenom amandmana, dodaje Rubeša.

13.03.2023., 10:04h
20. svibanj 2024 18:59