Svježa riba i morski plodovi na Zadarskoj peškarijiLuka Jeličić
StoryEditor
RIBARNICA TRŽNICE ZADAR

Peškarija zadovoljih kupaca i ribara...

Tržnica na Poluotoku, zajedno s Ribarnicom, odavno se svrstala među nezaobilazne oznake zadarskoga urbanog identiteta...

Na jednoj strani, korijeni joj sežu duboko u povijest, sve tamo do rimskoga Foruma, a na drugoj strani javlja se kao preteča današnjih društvenih mreža i njihov konkurent, kao mjesto na kome se svakodnevno prenose informacije, lajka i formira svojevrsno kolektivno zadarsko pamćenje, upoznaju nas s povijesti "peškarije i pazara" na net stranici Tržnice Zadar.

Kao na Četiri kantuna, tako se i na Tržnici, dodaju nam, najbolje može naslutiti kako grad gradom ne čine zgrade već građani. Zar bi drukčije neki od dobro poznatih likova s tog prostora već završili u literaturi. Slavko Govorčin objavljuje 2007. godine cijeli Libar o Žmaku, nekoć popularnom (pre)prodavaču na Ribarnici, a Drago Marić, 2019., svrstava ništa manje popularnu Vuku, „čuvaricu najurednijeg gradskog javnog nužnika u Zadru“, u svoje „Memorabilije o Gradu i zaleđu, njegovim ljudima i događajima“.

No, ono što je Ante Brkan, veliki zadarski i svjetski majstor fotografije, zabilježio svojom kamerom na zadarsoj Tržnici, navide nadalje u TRžnici Zadar, od 1953. do 1981. godine, prava je oda tom kultnom gradskom prostoru. Bilo je dostatno, 2009. godine, izložiti samo 46 snimaka, pa vidjeti kako Brkan inzistira „na dubljem, skrivenom značenju“ i kako je „dokumentarna elokvencija njegove novinske fotografije kadra (…) potaknuti cijeli niz verbalnih asocijacija. Od onih o protoku vremena i njegovim mijenama, do onih o ljudima i ritualnom načinu trgovanja.

A 40-ak, pa i 70-ak godina iza, na Ribarnici u centru Zadra, našao se i naš Luka Jeličić, izvijestio nas kako su bili zadovoljni i kupci i ponuditelji raznovrsnih morskih primjeraka, u kašetama na bancima izdajaju se  mušuni, trlje, lignje, brancin, škampi, orada, dagnje, mol, manule i ovog vikenda za 30 kuna -kilogram, gavuni 55-65 kuna...

Klikom na Galeriju iznad teksta - više slikica s "lica mista"...

19.11.2022., 20:07h
ZADARSKI TJEDNIK
20. svibanj 2024 12:17