Gradonačelnik Branko Dukić, u pratnji pročelnika Ureda gradonačelnika Ante Ćurkovića, pročelnice Upravnog odjela za kulturu i šport Dine Bušić i v.d. pročelnice Upravnog odjela za EU fondove Stefani Mikulec PerkovićLuka Jeličić
StoryEditor

Ćurković: Nismo čuli prijedloge oko Centra za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade, nego samo ucjene

Gradonačelnik Branko Dukić, u pratnji pročelnika Ureda gradonačelnika Ante Ćurkovića, pročelnice Upravnog odjela za kulturu i šport Dine Bušić i v.d. pročelnice Upravnog odjela za EU fondove Stefani Mikulec Perković obišao je Centar za suvremenu umjetnost, kulturu i mlade.

- Ovaj Centar je svrstan u strateški program Grada i ne radim to za sebe ili HDZ, nego u interesu građana grada Zadra. Prema odlukama Gradskog vijeća morat ćemo, pri samom kraju realizacije programa, nakon 20 godina rada, staviti ključ u bravu. Sve projekte koje radimo, kao što je izgradnja dvorane za Tehnički školski centar, oko koje se vijećnici i eksperti prostornog planiranja još uvijek nisu dogovorili, radimo u interesu grada. Vjerujem da hoće, kao što su se nedavno dogovorili da se vrtić, škola i druge javne funkcije u Kožinu, rade planski. Tako će se možda i dogovoriti oko osnivanja javne ustanove i da će im doći u svijest da to ne radimo za sebe, to je za građane grada Zadra jer su oni to željeli, kazao je Dukić naglasivši kako projekti nemaju politički prefiks.

image

Interijer 

Luka Jeličić

Opstrukcija radi destrukcije

Nastavio je kazavši kako je, dok je on bio u Vijeću, tadašnja oporba, posebice SDP, napadao vlast zbog toga što Zadar nema centar za mlade.

- A današnji drugačiji SDP ne želi da se centar prepusti mladima, a kao izgovor kažu da ćemo tu zaposliti nekog svog. Koga svoga? Svi smo mi naši! Nema opravdanja da nakon toliko utrošenog vremena za neku kuću, volje i razgovora sa svim udrugama kojima nedostaje prostora, da sada dolazimo do opstrukcije radi destrukcije i postavljanja nekih uvjeta. Onda će smisliti neki drugi način da kažu da neće. Već ranije sam rekao da ja imam dovoljno strateških projekata za napraviti i već u realizaciji i nije upitno da sadašnja garnitura vlasti to neće iznijeti do kraja, ali postavljam pitanje, što ćemo ostaviti u nasljeđe nekom drugom gradonačelniku? Netko drugi zbog sadašnje destrukcije neće imati ništa. Nalazimo se pred trenutkom kad se oni (op.a. vijećnici) moraju zamisliti. Što da onda napravimo s ovom zgradom ako vijećnici ne daju dozvolu za osnivanje javne ustanove? Da je vratimo državi koja nam je to dala radi interesa stanovništva ili da tu uselimo Odvodnju i Čistoću, rekao je Dukić i dodao da se ne brine kako će riješiti problem, već je zabrinut zbog destrukcije.

image

Interijer 

Luka Jeličić

Spas za udruge

Pročelnica Dina Bušić započela je kazavši da je  Grad u ovoj godini podigao sredstva za udruge za kulturu i tehničku kulturu u iznosu od 3,1 milijuna kuna.

- Znamo da udruge imaju potrebe za prostorom, koriste gradske prostore, ali im nedostaje još kapaciteta i za takve udruge prostor Centra je spas. Način na koji ćemo funkcionirati je jednostavan i određen je smjernicama koje su nam preporučili stručnjaci, a ne mi, u suradnji s udrugama i uvidom u trenutačno stanje stvari. Ono je takvo da trebamo ići prema modelu besplatnog korištenja prostora, dakle bez naknade, da Grad treba plaćati režijske troškove, da ima platformu od troje, četvero zaposlenih među kojima je produkcijsko-tehnička podrška i projektna podrška za nove projekte, a udruge će zauzvrat mladima morati omogućiti dostupnost svojih programa ovdje i ne raditi samo za svoj kreativni uzlet i za vlastitu sliku u društvu. Isto tako, htjela bih objasniti i sami naziv, i njega su udruge osmislile, kazala je Bušić i istaknula da će biti uporni i čekati odluku s obzirom da su se, kako je rekla, puno naradili i dali srce u cijelu ovu priču.

image

Gradonačelnik Branko Dukić

Luka Jeličić

Rokovi pred vratima

Pročelnik Ćurković istaknuo je da je riječ o strateškom i kapitalnom projektu Grada za koji je tijekom dviju faza osigurano gotovo 40 milijuna kuna.

Očekujem da ćemo svi skupa biti na razini zadatka, što prije, mi vremena nemamo. Obvezali smo se rokovima, osigurali financiranje, moramo ispuniti ciljeve i nemamo komfora biti naknadno pametni. Centar mora funkcionirati u 2023. godini, zaključio je Ćurković...

- Svi ti napori rađeni su isključivo u korist civilnog društva i naših sugrađana. Sve je ovo rezultat rada velikog broja udruga i stručnjaka i to smo donijeli kao svoj prijedlog pred gradske vijećnike. S druge strane, nismo čuli što da ako ne ovo i kako ako ne ovako. Jedino što smo čuli bila je opet ucjena. U tom kontekstu, gradonačelnik je podcrtao da je on dobio povjerenje na izborima i on je u obvezi da na Vijeće donosi točke koje su važne za razvoj grada. To je vrlo važno za naglasiti jer već sada imamo situaciju kad je nekoliko kapitalnih strateških projekta ozbiljno uzdrmano i čija je budućnost neizvjesna. Važno je da svi skupa u gradskoj vijećnici još jednom sagledaju sve aspekte ovog projekta. To je važna poruka. Očekujem da ćemo svi skupa biti na razini zadatka, što prije, mi vremena nemamo. Obvezali smo se rokovima, osigurali financiranje, moramo ispuniti ciljeve i nemamo komfora biti naknadno pametni. Centar mora funkcionirati u 2023. godini, zaključio je Ćurković.

14.09.2022., 08:53h
20. svibanj 2024 11:11