Međunarodna promocija lokalnih proizvoda u PortugaluLAG Bura
StoryEditor
NATJEČAJ: POTPOROM RURALNOM RAZVOJU ŽELE...

Promicanje i povezivanje lokalnih proizvođača te širenje tržišta...

Svrha natječaja je dodjela potpore za izgradnju kapaciteta, osposobljavanje i umrežavanje

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Natječaj za provedbu podmjere 19.1. “Pripremna pomoć” - provedba tipa operacije 19.1.1. “Pripremna pomoć”, a sve u okviru mjere 19 “Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD - lokalni razvoj pod vodstvom Zajednice)” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020.

image

S partnerima iz Poljske LAG "Poleska Dolina Bugu" i LAG "Polesie"

LAG Bura

Svrha Natječaja je dodjela potpore za izgradnju kapaciteta, osposobljavanje i umrežavanja u svrhu pripreme i provedbe lokalne razvojne strategije za programsko razdoblje od 2023. do 2027. unutar Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Prihvatljivi korisnici su lokalne akcijske grupe (LAG) koje nisu odabrane za provedbu lokalnih razvojnih strategija (LRS) u programskom razdoblju od 2014. do 2020. Visina potpore je do 200.000,00 kuna po LAG-u. Intenzitet potpore može iznositi do 100 % prihvatljivih troškova. Podnošenje Zahtjeva za potporu je u razdoblju od 1. rujna 2022. godine do 31. prosinca 2022. godine.

Inozemni projekt “Rural Flavours”

Provjerili smo s našim LAG-ovima planiraju li sudjelovati, kako bi konkretno iskoristili sredstva te smatraju li iznos dovoljnim, kao i jesu li se prije prijavljivali na natječaje Agencije i kako su utrošili resurse.

LAG Laura nalazi se među odabranim LAG-ovima za razdoblje 2014.-2020. te se nije mogao prijaviti na Natječaj za provedbu podmjere 19.1. “Pripremna pomoć” - provedba tipa operacije 19.1.1.

Navedeni Natječaj odnosi se na nove LAG-ove koji su se u međuvremenu formirali, a nisu bili izabrani za programsko razdoblje 2014.-2020.

LAG Laura prijavljen je na Natječaj za tip operacije 19.1.1 Pripremna pomoć – za odabrane LAG-ove, objavljen u rujnu 2021. godine.

LAG Laura prijavljen je na Natječaj za tip operacije 19.1.1 Pripremna pomoć – za odabrane LAG-ove, objavljen u rujnu 2021.

LAG Bura je u provedbi natječaja podmjere 19.1. Iznos potpore je 100.000,00 kuna, a 200.000,00 kuna se odnosi na LAG-ove koji su tek u osnivanju.

Svrha natječaja je izrada nove Lokalne razvojne strategije LAG-a “Bura” 2023-2027. U to ulaze konzultantski troškovi, snimanje promotivnog videa i održavanje radionica za dionike s područja LAG-a Bura koje pokriva grad Obrovac i JLS Jasenice, Vrsi, Ražanac, Posedarje, Zemunik, Novigrad, Starigrad, Poličnik. Režijski troškovi nisu uključeni.

- Moguće je iskoristiti 100 % prihvatljivosti i iznos je dostatan za pokrivanje zadanih troškova. LAG “Bura” je kroz podmjeru 19.3.2 prvi LAG u Hrvatskoj koji je napravio inozemni projekt suradnje “Rural Flavours” s partnerima iz Cipra, Finske, Estonije i Portugala. Projekt ima za cilj promicanje i povezivanje lokalnih proizvođača te prijenos znanja i širenja plasmanskog tržišta. Trenutačno provodimo kroz istu podmjeru projekt “Domaće u vrtiće” s LAG-om Laura, LAG-om More249 i LAG-om Krka te također projekt “Vrata u Europu” s poljskim LAG-ovima LAG Ślężanie, LAG Lider A4 i LAG Gromnik, odgovaraju iz LAG-a Bura.

Domaće u vrtiće

”Domaće u vrtiće” međuteritorijalni je projekt suradnje između četiri odabrana LAG-a s područja Zadarske i Šibensko-kninske županije: LAG “Laura”, LAG “Bura”, LAG “More 249” i LAG “Krka”. Zajednička aktivnost svih partnera na projektu je izrada studije o mogućnostima povećanja potrošnje te uvođenja novih namirnica i proizvoda lokalnih poljoprivrednih proizvođača u predškolske odgojno-obrazovne ustanove. Očekuje se kako će studija ponuditi zaključke i preporuke o najboljim modelima i načinima za povećanje potrošnje lokalnih i sezonskih namirnica i proizvoda s mogućnošću daljnje primjene na ostale ustanove koje pružaju uslugu prehrane. Uz izradu studije, projektom će se realizirati edukativne kulinarske radionice za kuharsko osoblje vrtića te će se izraditi dječja kuharica. Za predstavnike OPG-ova organizirat će se će se aktivnosti informiranja i povezivanja kako bi poljoprivrednici stekli znanja i vještine potrebne za unaprjeđenje održivog poslovanja i povećanje konkurentnosti. Provedbu projekta će popratiti promotivne aktivnosti koje uključuju izradu edukativno-promotivnih materijala te animirani i promotivni video.

LAG Bura je u provedbi natječaja podmjere 19.1. Svrha natječaja je izrada nove Lokalne razvojne strategije LAG-a “Bura” 2023-2027. U to ulaze konzultantski troškovi, snimanje promotivnog videa i održavanje radionica za dionike s područja LAG-a Bura

Projekt suradnje “Vrata u Europu” je transnacionalni projekt s partnerskim LAG-ovima iz Poljske Stowarzyszeniem Slężanie - Lokalna Grupa Działania, Lokalna Grupą Lider A4, Lokalna Grupa Działania Gromnik. Odobren je u 2021 godini, provedba projekta je u travnju 2022 godine. Projekt je vrijedan 480.133,50 kuna, LAG Bura sudjeluje u projektu sa 75.000,00 kuna.

Razmjena iskustava i dobrih praksi

Cilj projekta je razmjena iskustava i dobrih praksi u provedbi lokalnih razvojnih strategija, aktiviranju lokalnih zajednica, s naglaskom na razvoj turističke i rekreacijske infrastrukture, lokalni razvoj proizvoda te način promocije.

Partnerski LAG-ovi imaju organizirano studijsko putovanje kroz dalmatinsku regiju. Posjetit će lokalne proizvođače na splitskom i dubrovačkom području.

Jedan dan studijskog putovanja provesti će u LAG-u “Bura” gdje će biti organiziran seminar na kojem ćemo predstaviti naše najpoznatije lokalne proizvođače, predstavnike ruralnog turizma i turističke zajednice kao i projekte LAG-a “Bura” te podijeljena sredstva namijenjena poljoprivrednicima i JLS kroz podmjere 6.3 i 7.4.Predstavnici LAG-a Bura i predstavnici JLS LAG-a Bura će imati priliku se upoznati s LEADER projektima partnerskih LAG-ova, turističkom infrastrukturom i poljoprivrednicima u okolici Wroclawa. Studijski posjet uključuje LEADER projekte na području partnerskih LAG-ova, posjete panorami bitke za Racławice, skytower zgradi, muzeju zapruga, zamku Topacz. Studijsko putovanje uključuje završnu konferenciju projekta. U projekt će uključiti po jednog predstavnika iz svake jedinice lokalne samouprave, po odabiru načelnika nadležne jedinice lokalne samouprave. Projekt se održava u listopadu 2022 godine.

LAG Bura uspješno je završio projekt suradnje Zaželi-Ražanac, moj dom Europskog socijalnog fonda u partnerstvu s JLS Ražanac te su također nedavno napravili sajam u Vrsima “Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena” za koji su dobili potporu ministarstva poljoprivrede ministrice Marije Vučković.

image

Sajam Egzotičnim uzgojem protiv klimatskih promjena

Lag Bura
06.10.2022., 18:54h
20. svibanj 2024 05:57